Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Primul atelier de lucru al proiectului „Hristos împărtăşit copiilor” în Capitală
Ieri, 11 iunie 2007, la Protoieria III Capitală, a avut loc lansarea oficială a proiectului catehetic intitulat „Hristos împărtăşit copiilor“ în Bucureşti. În prezenţa tuturor preoţilor din Protopopiatul III Bucureşti- cca 60 de preoţi -, dar şi a jurnaliştilor, părintele Constantin Naclad, managerul proiectului, a lansat ghidurile catehetice pentru copii, precum şi metoda de catehizare interactivă pentru parohii propusă de Biserica Ortodoxă Română şi Organizaţia World Vision Romania. „Preoţii din acest protopopiat au primit foarte bine acest proiect şi, personal, cred că vom avea o colaborare foarte frumoasă şi aici. De altfel, în acest protopopiat ,preoţii au foarte multă activitate la parohiile lor, diferite programe de cateheză, programe cu tinerii, iar proiectul «Hristos împărtăşit copiilor» a fost primit cu mare deschidere. Dezbaterea care a avut loc la sala protopopiatului a fost deschisă şi constructivă. Atelierul, care a devenit o dezbatere publică, în fapt este urmarea conferinţei de presă care a lansat oficial acest proiect la nivelul Patriarhiei Române, în urmă cu două săptămâni. Urmatoarea etapă va consta în planificarea cursului de cateheză pentru un an de zile, începând cu luna august“, ne-a spus pr. Constantin Naclad.
Ghidurile catehetice se adresează copiilor cu vârste între şase şi şaptesprezece ani şi sunt însoţite de îndrumător pentru catehet, toate fiind publicate cu aprobarea Sfântului Sinod şi cu binecuvântarea PF Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Proiectul „Hristos împărtăşit copiilor“ în care se înscrie şi evenimentul de ieri se desfăşoară în România cu aprobarea Sfântului Sinod al BOR din sesiunea de lucru din 17-18 ianuarie 2006, la iniţiativa Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
„Unul dintre motivele pentru care trebuie îmbrăţişat acest nou program catehetic este cel de natură pastoral-duhovnicească. Cateheza pune, în ultimă instanţă, bazele unei vieţi duhovniceşti. Centrul de gravitaţie cade nu atât pe informare, cât pe formarea şi asistarea celui educat şi, deopotrivă, creşterea şi maturizarea formatorului (educatorului) pe măsura parcurgerii itinerariului formativ în cadrul grupului catehetic şi pe baza experienţelor comune împărtăşite. Preoţii din cadrul Protoieriei III Capitală şi-au manifestat dorinţa de a continua aceste dezbateri şi cu alte ocazii şi au arătat interes pentru acest program. În viitor, dorim să implicăm în activitatea catehetică şi pe tinerii absolvenţi de teologie şi pe profesorii de religie, urmând ca aceste ore de cateheză să se efectueze în biserică“, ne-a declarat pr. dr. Dinu Pompiliu, protopop al Protoieriei III Capitală, care s-a implicat în mod deosebit în organizarea evenimentului de ieri.