Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Prinos adus Tămăduitorului Pantelimon în orașul său din Ilfov
Sfântul Mare Mucenic și doctor fără de arginți Pantelimon a fost cinstit după cuviință miercuri, 27 iulie, și în localitatea de la periferia Capitalei așezată sub ocrotirea sa. În biserica Parohiei Pantelimon-Sat, care și-a sărbătorit hramul, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Cei care au participat la sărbătoarea parohiei s-au putut închina cinstitelor moaște ale sfântului tămăduitor, aflate în tezaurul sacru al parohiei.
Numeroși credincioși au luat parte astăzi la sărbătoarea Parohiei Pantelimon-Sat, rugându-se la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un ales sobor de slujitori din care au făcut parte părintele protosinghel Vasile Pîrjol, starețul mănăstirii ilfovene Cernica, părintele lect. dr. Zaharia Matei, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, părintele paroh Adrian Tănăsoiu, precum și alți clerici.
După citirea pasajului evanghelic rânduit, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a prezentat pe scurt istoria persecuțiilor asupra Bisericii lui Hristos și a credincioșilor acesteia, precum și virtuțile pe care le-au manifestat martirii în fața suferinței. „Biserica a cunoscut o cruntă persecuție, care a durat două veacuri și jumătate. Nu înseamnă că persecuția s-a oprit odată cu decretul Împăratului Constantin din anul 313. Prigonirile împotriva ucenicilor lui Hristos continuă până în vremea noastră. Nu degeaba s-a afirmat în ultimul timp că cea mai persecutată credință din lume este cea creștină. Și în zilele noastre sunt nenumărați creștini care mor pentru că nu au libertatea de a-și mărturisi credința, pentru că sunt urmăriți, iar bisericile lor sunt asediate sau bombardate când sunt pline de credincioși. Dincolo de aceste lucruri, va trebui să ne gândim la mărturisirea sfinților, la cei care au arătat o iubire fără margini față de Hristos. Dintre toate învățăturile Mântuitorului, cea mai importantă, dar și cea mai grea, este iubirea altora și mai ales iubirea celor care te prigonesc. Apoi, mucenicii au avut puterea de a se lepăda de lucrurile acestei lumi, pentru că aceștia au prețuit mai mult veșnicia decât vremelnicia”, a subliniat Preasfinția Sa.
Ierarhul a vorbit și despre exemplul de răbdare în multe suferințe al Sfântului Mucenic Pantelimon.
La momentul rânduit din timpul Sfintei Liturghii, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor l-a hirotonit întru diacon pe teologul Andrei-Constantin Olinici, pe seama Parohiei „Miron Patriarhul” din cadrul Protoieriei Sector 1 Capitală.
La finalul sfintei slujbe a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorii, binefăcătorii și slujitorii sfântului lăcaș trecuți la Domnul. De asemenea, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de felicitare pentru bogata activitate desfășurată în cadrul parohiei și i-a oferit părintelui paroh Adrian Tănăsoiu, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici, iar Consiliului parohial Diploma omagială și Medalia comemorativă a anului 2022. La rândul său, părintele paroh a mulțumit Întâistătătorului Bisericii noastre pentru distincția oferită și pentru grija părintească manifestată față de parohie, iar Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru slujirea arhierească și bogatul cuvânt de învățătură, oferindu-i o bederniță cu chipul Sfântului Pantelimon și un coș cu flori.