Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit duminică, 1 decembrie 2024, o slujbă de Te Deum în fața statuii independenței din municipiul Râmnicu Vâlcea. La final, au fost
Prinos de laudă adus unui ierarh taumaturg în Capitală
Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina este cunoscut în toată lumea ortodoxă a fi un grabnic ajutător celor care îl caută în rugăciune, mai ales celor suferinzi. Binecuvântarea sa se revarsă și peste pelerinii Mănăstirii Radu Vodă din București care îl are ocrotitor, de 22 de ani, zeci de pelerini trecând zilnic pentru a se închina cinstitelor sale moaște, păstrate în biserica mănăstirii ca un scump odor. În ziua sa de pomenire, sâmbătă, 9 noiembrie, la Altarul de vară al vetrei monahale, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.
Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina este anual unul dintre cele mai însemnate popasuri duhovnicești pentru pelerinii și credincioșii bucureșteni, în zilele dedicate de obștea Mănăstirii Radu Vodă serbării lui, mii de oameni participând la pelerinajul desfășurat pe parcursul mai multor zile. Și anul acesta, ierarhul tămăduitor alături de Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou au primit rugăciunile pelerinilor care au format un șir neîntrerupt de nădejde, credință și răbdare în așteptarea evlavioasă a întâlnirii cu sfinții.
Programul liturgic al sărbătorii Sfântului Ierarh Nectarie a culminat cu Sfânta Liturghie săvârșită sâmbătă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul la Altarul de vară al vetrei monahale, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte arhim. Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii Radu Vodă și Exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor; arhim. Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte; arhim. Policarp Chițulescu, consilier patriarhal; protos. Simeon Cuţui, Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor; pr. prof. dr. Bogdan Tătaru-Cazaban, slujitor la Biserica Bucur Ciobanul din vecinătatea mănăstirii, precum și alți preoți și diaconi.
După citirea Sfintei Evanghelii, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre evlavia credincioșilor, în special a românilor, pentru sfântul ierarh taumaturg care și-a împodobit viața cu multe virtuți. „În general, viața Sfântului Nectarie este foarte cunoscută. Cei care vin la Mănăstirea Radu Vodă și în alte locuri îi citesc în fiecare zi sau foarte des acatistul, îi înalță rugăciuni, așteaptă pe vreme bună sau rea ceasuri la rând ca să cinstească sfintele lui moaște. (...) Dacă veți pune alături imaginile din această mănăstire cu cele de la Mănăstirea Sfintei Treimi din insula Eghina, veți observa adeseori sau chiar întotdeauna, inclusiv în ziua pomenirii Sfântului Nectarie, mai multă prezență aici, la această mănăstire. Ținând cont de faptul că slujba în ultimii ani se săvârșește întotdeauna afară și în condiții pe care le cunoașteți, de frig sau chiar de ploaie, pe vreme bună sau rea, acest lucru arată, dincolo de cuvinte, evlavia pe care toți, și în special părinții din această mănăstire, o arată față de Sfântul Nectarie”, a spus ierarhul.
De asemenea, Preasfinția Sa a vorbit despre minunile pe care le săvârșește Sfântul Ierarh Nectarie, care sunt un semn al binecuvântării lui Dumnezeu și semn de cinstire a sfântului pentru virtuțile pe care le-a cultivat în viața sa. „Cele mai mari virtuți ale Sfântului Ierarh Nectarie au fost iubirea, iertarea și puterea de a înțelege lucrurile, chiar și atunci când lui i-a fost deosebit de greu. (...) Într-un salon din Spitalul Aretaeion din Atena, primii care s-au bucurat să vadă semnele binecuvântării lui Dumnezeu asupra unui om chinuit și nedreptățit au fost câțiva bolnavi, printre care și un paralizat. Flaneaua pe care o ținuse Sfântul Nectarie până când și-a dat duhul a făcut primele vindecări când a fost scoasă de pe trupul lui, pentru a fi așezat în sicriu. Și de atunci au curs vindecările, ca răsplată de la Dumnezeu pentru tot ceea ce a suferit el. (...) În anul 1980, un preot din Atena era bolnav de cancer la plămâni și era pe moarte. Se numea Nectarie Vitalis și s-a rugat cu multă credință Sfântului Nectarie, mergând în Eghina. Acest preot, care a murit la începutul lunii februarie 2018 în Atena, și care a făcut minuni și el ca ierarhul pe care l-a cinstit şi l-a iubit mai mult decât mulți dintre ceilalți contemporani, mărturisește: «Îndată după ce am fost la Eghina, am avut un oaspete neașteptat». Era Sfântul Nectarie, care i-a spus că se va vindeca, deși medicii nu i-au mai dat nici o speranță. Acest oaspete neașteptat a fost văzut aievea lângă patul de spital al multor bolnavi, nu doar în Grecia, ci în toată lumea. Sunt astfel de mărturii și dincolo de ape şi mări multe, până la marginile pământului, pentru că bolnavii l-au recunoscut pe cel care apărea fie în chipul medicului, al unui asistent medical sau chiar al unui oaspete pe care nu-l știau și nu-l așteptau. Sfântul Nectarie a primit acest dar al vindecărilor de la Dumnezeu pentru dragostea pe care a avut-o față de Mântuitorul, pentru răbdarea lui, pentru puterea de a trece peste lucrurile mărunte și, mai ales, pentru faptul că el nu a avut aici cetate stătătoare, ci a căutat-o pe aceea care va să vină”, a spus ierarhul.
La final, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul l-a felicitat pe părintele stareț Nectarie Șofelea cu ocazia onomasticii, precum și pe toți cei care poartă numele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina.