De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Procesiune cu moaștele Sfântului Haralambie în Capitală
În fiecare an, la 10 februarie, Biserica Ortodoxă Română face pomenirea Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie. Între lăcașurile din Bucureşti care îl au ca ocrotitor, la Biserica Oţetari din Protopopiatul Sector 2 Capitală a început sărbătorirea hramului încă din ajun, marți, 9 februarie, printr-o procesiune cu racla în care este așezat un fragment din moaştele Sfântului Haralambie. La final, racla a fost așezată într-un baldachin special amenajat în vecinătatea bisericii, pentru a fi cinstită de credincioși.
În acest an, pentru a oferi posibilitatea credincioşilor de a cinsti acest odor spiritual al parohiei, marţi, 9 februarie, a fost organizată în anticiparea sărbătorii hramului o procesiune cu icoana şi moaştele Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie. Astfel, la orele dimineţii, un sobor de slujitori, sub protia părintelui Mihai Popescu, protoiereu al Protopopiatului Sector 2 Capitală, a săvârşit slujba Acatistului sfântului mucenic, urmată de o procesiune în care icoana sfântului şi racla cu fragmentul din cinstitele sale moaşte au fost purtate în jurul bisericii şi apoi aşezate într-un baldachin special amenajat în curtea lăcaşului de rugăciune, unde creştinii pot poposi pentru a se închina şi a primi binecuvântare.
După procesiune, soborul de slujitori a săvârşit Sfânta Liturghie, iar în seara aceleiaşi zile, slujba Vecerniei unită cu Litia.
„Am răspuns cu multă bucurie invitaţiei părintelui paroh Cătălin Ciocan de a fi în comuniune la această parohie la sărbătoarea Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie. După cum ştim, de mai bine de 200 de ani, atunci când în Ţara Românească a izbucnit cumplita ciumă, care a luat şi denumirea domnitorului de atunci, Ioan Caragea, mulţi credincioşi s-au rugat Sfântului Haralambie, primind ajutor în acea vreme de grea încercare. Astăzi, după atâtea luni în care omenirea se luptă cu noul coronavirus, este mare nevoie de rugăciune către sfinţii tămăduitori, pentru a trece cu bine peste aceste momente grele”, a spus părintele protoiereu Mihai Popescu.
Totodată, părintele paroh Cătălin Ciocan a explicat faptul că această procesiune şi aşezarea spre închinare a sfintelor moaşte ale Sfântului Mucenic Haralambie, cunoscut ca grabnic tămăduitor, au fost organizate la rugămintea credincioşilor în această perioadă de pandemie, care doresc să îl cheme în ajutor pe sfântul ocrotitor.
„Sfântul Haralambie, care este grabnic sprijinitor şi tămăduitor, a fost ales ca ocrotitor al acestui sfânt lăcaş în anul 1866. Atunci, Mitropolitul Nifon a oferit bisericii Oţetari un fragment din cinstitele sale moaşte, stabilindu-se în acest fel şi cel de-al treilea hram al bisericii. De altfel, Mitropolitul Nifon a copilărit în această zonă, în mahalaua oţetarilor, fiind botezat în această biserică şi tot aici fiind iniţiat în rânduielile de la strană şi muzica bisericească. În contextul pe care îl traversăm, am considerat că ar fi cel mai indicat să aşezăm sfintele moaşte şi icoana sfântului spre închinare, pentru ca toţi credincioşii să aibă posibilitatea să aducă cinstire sfântului mucenic şi să ceară vindecare sufletească şi trupească”, a spus părintele paroh Cătălin Ciocan.
Racla cu cinstitele moaşte ale Sfântului Haralambie a rămas spre închinare atât în ajun, cât şi în ziua de pomenire a sfântului ocrotitor, până când ultimul credincios se va închina, fiind aşezată apoi din nou în biserică. În semn de binecuvântare, credincioşii au primit din partea parohiei iconiţe cu chipul Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie.
În zona centrală a Capitalei, în fosta mahala a „oţetarilor”, se află unul dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult ale târgului Bucureştilor. Aici, la sfârşitul secolului al 17-lea, voievodul Şerban Cantacuzino a ridicat o biserică de lemn, înnoită la începutul veacului următor de către Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. La jumătatea aceluiaşi secol, în anul 1757, pe locul acestei biserici a fost ridicat actualul lăcaş de închinare, din zid, prin grija voievodului Constantin Mavrocordat, având hramurile „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi „Sfântul Ierarh Nicolae”. Între 1860 şi 1866 a avut loc un amplu proces de restaurare a bisericii prin grija vrednicului de pomenire Mitropolitul Nifon al Ungrovlahiei, atunci când lăcaşul de cult a primit în dar de la acesta un fragment din moaștele Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie, cu acest prilej stabilindu-se şi cel de-al treilea hram al parohiei.