Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Procesiuni şi slujbe pentru Sfântul Pantelimon
Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, sărbătorit astăzi, 27 iulie, este ocrotitor a numeroase biserici de mir şi de mănăstire din întreaga ţară. Pe lângă rânduiala liturgică, întru cinstirea acestui sfânt, patron al medicilor şi grabnic ajutător pentru cei bolnavi, sunt organizate şi activităţi cultural-religioase.
În Arhiepiscopia Bucureştilor, între locaşurile de cult care îl au ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon este biserica Parohiei Foişorul de Foc din Bucureşti. Aseară, după săvârşirea Vecerniei, a avut loc procesiunea cu racla ce păstrează un fragment din moaştele Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon pe străzile dimprejurul locaşului de cult. Totodată, cu prilejul sărbătoririi ocrotitorului parohiei, după procesiune, a fost organizată manifestarea cultural-religioasă „Apărătorii Ortodoxiei”, care a cuprins lansarea în premieră a unei noi piese de teatru, scrisă de părintele Bogdan-Aurel Teleanu, slujitor la Parohia Foişorul de Foc, denumită „Osânda cărţilor”. Piesa de teatru, „o dramă religioasă ale cărei implicații sunt valabile pentru orice context, inclusiv pentru al României zilelor noastre, a fost transpusă de actriţa Ana Calciu într-un spectacol-lectură. Piesa de teatru pune în lumină rezistenţa prin cult a preoţilor de la Biserica «Sfântul Pantelimon»-Foişorul de Foc din Bucureşti în faţa «ciumei roşii»”, informează reprezentanții parohiei menţionate prin intermediul unui comunicat de presă.
Tot în Capitală, hram este şi la Schitul Măgureanu, din apropierea Parcului Cişmigiu. Aseară a fost săvârşită slujba Privegherii, iar azi, slujba Acatistului, Sfânta Liturghie şi slujba Parastasului, informează basilica.ro.
Hram și la Spitalul Voila din Câmpina
Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon este ocrotitor şi al personalului medical. Astfel, la biserica Spitalului de Psihiatrie Voila din municipiul Câmpina, județul Prahova, unde este sărbătorit şi hramul, cadrele medicale, angajați și pacienți participă la Sfânta Liturghie arhierească.
Întru slăvirea Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, slujbe şi procesiuni se desfăşoară şi în alte locuri din ţară. La malul mării, hram este la Mănăstirea „Sfânta Maria” din Techirghiol, stavropighie patriarhală. De asemenea, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa, unde se păstrează un fragment din moaştele sfântului doctor fără de arginţi. Astfel, miercuri seară, în ajunul sărbătorii, după Vecernie, a avut loc procesiunea cu moaştele Sfântului Pantelimon și ale Sfinților Epictet și Astion pe străzi dimprejurul locaşului de cult, iar azi este săvârşită Sfânta Liturghie arhierească, informează Biroul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului. Alte hramuri mai sunt la Schitul Valea Seacă din judeţul Iaşi, care aparţine de Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi, al cărei paraclis de vară este închinat Sfântului Pantelimon; Biserica „Buna Vestire” şi „Sfântul Pantelimon”, a Mănăstirii Durău din judeţul Neamţ; paraclisul Mănăstirii Cozancea din judeţul Botoşani; biserica Mănăstirii Lacu-Sărat de lângă Brăila; Schitul Colţul Chiliilor, din Zărneşti, judeţul Braşov; biserica Mănăstirii Oaşa, judeţul Alba.