Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Profesor Honoris Causa: Nicu Moldoveanu
Părintele profesor universitar Nicu Moldoveanu a primit, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, titlul de Profesor Honoris Causa al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Diploma de onoare şi placheta omagială i-au fost înmânate de părintele profesor Ioan Chirilă, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj- Napoca, în cadrul unei gale festive organizate miercuri, 10 noiembrie, în Aula "Nicolae Ivan".
Renumitul preot profesor Nicu Moldoveanu a primit titlul de Doctor Honoris Causa ca un semn de recunoaştere a întregii sale activităţi ca preot şi profesor de muzică bisericească, bizantinolog, compozitor şi dirijor, dar mai ales pentru contribuţia decisivă pe care a avut-o la dezvoltarea şcolii doctorale, specialitatea muzică şi ritual, din cadrul facultăţii clujene.
La eveniment au participat, alături de membrii corpului profesoral, de studenţi şi de ucenici ai părintelui profesor, PS Vasile Someşanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, pr. lect. univ. dr. Teofil Stan de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Baia Mare, pr. drd. Petrică Covaciu din partea Episcopiei Maramureşului. Arhiepiscopia Alba Iuliei a fost reprezentată de arhid. prof. dr. Nicolae Topîrcean, iar Facultatea de Teologie "Andrei Şaguna" din Sibiu a fost reprezentată de pr. prof. univ. dr. Vasile Grăjdian şi lect. univ. dr. Sorin Dobre.
Părintelui profesor dr. Nicu Moldoveanu i-au fost înmânate diplome de recunoştinţă şi apreciere din partea Mitropoliei Clujului, Arhiepiscopiei Alba Iuliei, Episcopiei Sălajului şi Episcopiei Maramureşului. Momentele de înmânare a diplomelor şi cuvântările au alternat cu audiţia unor cântări de muzică bisericească compuse sau armonizate de pr. prof. univ. dr. Nicu Moldoveanu. Acestea au fost interpretate de Corul de Cameră "Psalmodia Transylvanica" şi corurile reunite ale facultăţilor de teologie din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj, dirijate de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, lect. dr. Eva Peter şi lect. drd. Alexandru Suciu.
O prestigioasă activitate
Pr. prof. univ. dr. Nicu Moldoveanu a studiat între anii 1961-1965 la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, al cărui licenţiat este (iunie 1965), cu teza de licenţă "Cântarea corală în Biserica Ortodoxă Română în secolul al XX-lea", la Catedra de muzică bisericească şi ritual, sub îndrumarea compozitorului Nicolae C. Lungu.
Între 1965-1968 şi-a făcut specializarea la Catedra de muzică bisericească şi ritual, ca doctorand la Secţia Practică. La 1 noiembrie 1968 a susţinut examenul aprofundat de admisibilitate, iar la 22 octombrie 1974 a susţinut teza de doctorat "Izvoare ale cântării psaltice în Biserica Ortodoxă Română - manuscrise muzicale vechi bizantine din România (greceşti, româneşti şi româno-greceşti) până la începutul secolului al XlX-lea", la Catedra de muzică bisericească şi ritual de la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, având conducători ştiinţifici pe profesorii, compozitorii şi dirijorii Nicolae C. Lungu de la Bucureşti şi pe preotul Gheorghe Şoima de la Institutul Teologic Universitar din Sibiu.
Între 1970-1975 a studiat, în particular, paleografia muzicală bizantină, cu profesor dr. Gheorghe Ciobanu şi arhid. Grigore Panţiru. A fost bursier al Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol la Secţia dirijat coral şi compoziţie de la Hochschule für Musik und darstellende Kunst (Academia de muzică şi arte reprezentative) din Viena (Austria).
Între 1968-1975 a funcţionat ca asistent, apoi ca lector (1975-1976) şi conferenţiar (1976-1995) la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, Secţia Practică, specialitatea Muzică bisericească şi ritual, iar din 1995 a fost profesor, conducător de doctorat şi şef de catedră (până în 2008), acum fiind profesor consultant.
A fost hirotonit diacon la 5 octombrie 1969 şi preot la 27 mai 1990 pe seama Parohiei "Sfântul Dumitru-Colentina", iar la 1 august 1995, preot pe seama Bisericii "Sfântul Elefterie-Nou". În ceea ce priveşte activitatea didactică, ocupă postul de asistent şi lector universitar la Catedra de muzică bisericească şi ritual a Institutului Teologic din Bucureşti, pe cel de conferenţiar, iar în anul 1995 devine profesor universitar, conducător de doctorat şi şef de catedră. Din anul 1998 este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Printre operele publicate se numără "Repertoriu coral pentru voci egale şi formaţii bărbăteşti", 1983, "Gramatica muzicii psaltice", 1992, "Catalogul general al manuscriselor muzicale vechi-bizantine din România", 1972 etc.
De asemenea, a realizat sute de studii şi articole de specialitate.
(pr. lect. dr. Gabriel-Viorel Gârdan, Mariana Andreş)