În data de 4 mai 2025 se vor împlini șapte decenii de la trecerea la Domnul a marelui muzician român George Enescu. În anticiparea acestui moment, luni, 28 aprilie, artistul a fost comemorat la Biserica voievodală
Proiect catehetic desfășurat de Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Botoșani
Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Botoșani a implementat în perioada 24 februarie - 4 aprilie proiectul catehetic „Mărturisirea credinței prin faptă, cale spre o comuniune durabilă în comunitate”.
Proiectul a cuprins o serie de cateheze, un pelerinaj și o campanie umanitară. Potrivit inițiatorilor, pr. paroh Visarion Vizitiu și pr. slujitor Gabriel Țifrea, la baza activităților au stat două elemente majore ale vieții duhovnicești: mărturisirea și comuniunea în comunitate. Prin acest proiect, organizatorii și‑au propus să arate că mărturisirea credinței nu se limitează doar la cuvânt, ci se împlinește prin fapte, devenind astfel o cale sigură spre comuniune autentică în comunitatea de credință și în societate.
Proiectul s‑a adresat cu precădere elevilor de la Seminarul Teologic și de la Colegiul Național A.T. Laurian, care au fost invitați să descopere importanța comuniunii creștine printr‑o abordare practică și interactivă, prin rugăciune, milostenie, ajutor reciproc, în vederea întăririi comuniunii în Biserică și în societate.
Proiectul a debutat cu pelerinajul „Istorie, tradiție și spiritualitate românească”, desfășurat în Maramureș, în perioada 25‑26 februarie.
Prima cateheză din cadrul proiectului a avut ca temă „Pelerinajul - act al mărturisirii credinței”, prezentarea axându‑se pe înțelegerea actului de pelerinaj, argumentat cu exemple din istoria biblică și bisericească, precum și pe modul cum a fost perceput în tradiția ortodoxă și de ce rămâne un mijloc puternic de întărire a credinței.
Tema celei de‑a doua cateheze a fost „Credința și faptele bune - condiții ale mântuirii credincioșilor”. Cei prezenți au vorbit despre importanța credinței și a faptelor bune, condiții esențiale ale mântuirii. S‑a discutat despre ce înseamnă adevărata credință, de ce nu este suficientă doar mărturisirea verbală a credinței și ce loc ocupă faptele bune în lucrarea mântuirii. Concluzia participanților a fost că fiecare dintre noi este chemat să își manifeste credința prin fapte bune: prin rugăciune, milostenie, iertare, împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, deoarece numai astfel vom putea fi adevărați ucenici ai lui Hristos și moștenitori ai Împărăției cerurilor. Un aspect foarte important care a fost luat în discuție este și faptul că, fără iubirea manifestată prin fapte, credința devine adesea fanatism.
În ultima cateheză din cadrul proiectului, „Iubirea jertfelnică a aproapelui - expresie văzută a iubirii de Dumnezeu”, s‑a discutat despre faptul că iubirea față de aproapele este mărturia cea mai autentică a credinței noastre. Iubirea aproapelui se manifestă prin:
-
Milostenie - ajutorul concret față de cei în nevoie.
-
Iertare - răbdarea și înțelegerea față de greșelile celorlalți.
-
Jertfă - renunțarea la egoism în favoarea celorlalți.
Un alt punct important al proiectului l‑a constituit conferința „Filantropia, lucrare pastoral‑misionară și de slujire în comuniunea aproapelui - funcție esențială a Bisericii”, susținută de către pr. lect. univ. dr. Mihai Vizitiu, la sediul Protopopiatului Botoșani, în data de 16 martie.
Elevii care au luat parte la activitățile din cadrul proiectului au încercat să pună în practică lucrurile pe care le‑au dezbătut pe parcursul activităților derulate. Astfel, au oferit rechizite școlare și alte obiecte necesare elevilor de la Școala Profesională Specială „Sfântul Stelian”, din Botoșani.