Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Proiect desfășurat în cadrul Concursului național catehetic de către două parohii ieșene
Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Bohotin, Iași, și Parohia „Sfinții Voievozi” din Isaiia, Protopopiatul II Iași, au desfășurat împreună proiectul „Duh, Cuvânt și taină de vindecare”, în perioada 18 februarie ‑ 17 martie, în cadrul Concursului național catehetic „Hristos - Cuvântul care vindecă” din acest an.
Activitățile desfășurate de preotul paroh Iulian Andrei și preoteasa Alina Andrei, din Bohotin, împreună cu preotul paroh din Isaiia, Paul Iosif Guralivu, și preoteasa Daniela Guralivu, au fost în colaborare cu Liceul Teoretic „Lascăr Rosetti” și Unitatea Medico‑Socială din Răducăneni.
„Peste douăzeci de elevi s‑au înscris la activitățile proiectului și au venit cu entuziasmul lor, atrăgându‑i în unele activități și pe părinți sau bolnavii și bătrânii pe care i‑au vizitat. Până în prezent s‑au desfășurat cinci cateheze având ca tematică: «Dumnezeu‑Tatăl care vindecă», «Hristos, doctorul doctorilor» , «Iisus Hristos - Vindecătorul sufletului», «Duhul vindecător prin Tainele Bisericii - Taina Sfântului Maslu» și «Vindecarea prin Taina Spovedaniei ‑ Pilda Fiului risipitor». Ultima cateheză a fost despre «Maica Domnului și Sfinții - vindecătorii noștri», urmată de un atelier de desen și culoare și premierea participanților. Invitați la aceste cateheze au fost, pe lângă organizatori, profesorul de religie Cosmin Lercă, asistenta medicală Ștefana Martin, comisar Nicoleta Nistor, precum și organizatoarea de grup de susținere emoțională și religioasă ortodoxă în Miami‑SUA, Evelina Paula Ionescu”, a transmis preotul Iulian Andrei.
Grupul catehetic al parohiei a avut ocazia să afle diferite noțiuni despre vindecare, suferință, cum ne ajută credința în acest sens, cum putem fi alături și cum îi putem ajuta pe cei aflați pe patul de suferință, cum ne ajută Tainele Bisericii. Fiecare cateheză a avut o parte practică, elevii mergând pe la diferiți credincioși aflați în nevoie din cadrul parohiei pentru a le înțelege suferința, dăruindu‑le fie o felie de pizza, fie o felicitare-mărțișor realizate de ei. De asemenea, au avut ocazia să se unească în rugăciune la cele două biserici din Bohotin și Isaiia cântând împreună la Sfânta Liturghie, totul culminând cu întâlnirea avută cu bolnavii și bătrânii din Unitatea Socio-Medicală din Răducăneni.