De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Proiect destinat vârstnicilor în parohia ieșeană Mănăstirea
Parohia „Sfântul Ioan Teologul și Sfântul Ilie Prorocul” Mănăstirea, din comuna ieșeană Dagâța, a desfășurat, în perioada 18-23 aprilie, în colaborare cu DAS Roman - Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice „Casa Bunicilor”, Școala Profesională din Dagâța, Primăria Dagâța și Asociația umanitară „Iubire și Speranță” din Roman, proiectul integrat „Suflet lângă suflet - Arc peste generații”. Acest proiect este înscris și la Concursul național catehetic „Tinerii şi vârstnicii să laude numele Domnului”.
În cadrul proiectului a avut loc un atelier de lucru cu tema „Un gând, o floare pentru bătrânii noștri”, coordonat de preotul paroh Gheorghe Gabriel Puiu, prof. Daniel Pasaniuc, prof. Dumitru Horobet, prof. Ludmila Nelly Pasaniuc. Cei 30 de elevi ai ciclului primar din Școala Gimnazială Mănăstirea, organizați în Grupul catehetic parohial „Mugurașii din Mănăstirea”, au realizat 38 de felicitări personalizate pentru fiecare dintre beneficiarii Centrului rezidențial pentru persoane vârstnice „Casa Bunicilor” din Roman. Felicitările, însoțite de o floare, au fost oferite bătrânilor în ziua de 20 aprilie 2023. Același grup catehetic a susținut apoi spectacolul „Arc peste generații - Inimi mari lângă inimi mici”, cu un repertoriu de cântece religioase, poezii, melodii și dansuri populare. Spectacolul a fost urmat de acțiunea „De la suflet la suflet”, organizată de Grupul catehetic parohial „Seniorii Mănăstireni”, care a urmărit intensificarea relațiilor interpersonale dintre rezidenții centrului și membrii grupului catehetic. La finalul activităților, în spiritul tradiției pascale, cu toții au ciocnit ouă roșii.
Din proiect face parte și activitatea culturală „Din iubire pentru VOI, bunicii noștri”, pe care elevii Școlii Gimnaziale Mănăstirea au susținut-o duminică, 23 aprilie, pentru bătrânii din satul lor. A fost o întâlnire frumoasă între cele două generații, copiii recitând poezii emoționante pentru cei care i-au ținut în brațe, i-au alintat și le-au descoperit cu răbdare tainele lumii și ale vieții. Poeziile alese au subliniat importanța bătrânilor în educarea copiilor, sensibilitatea, grija profundă a bunicilor și bătrânilor pentru dezvoltarea și creșterea spirituală a nepoților, rolul extraordinar, de misionari ai Bisericii, în familiile lor, dar mai ales îndeplinirea cu adâncă dragoste și răbdare a mărturisirii credinței Bisericii noastre atât în casa lor, cât mai ales în familia lărgită, care este comunitatea locală.