În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Proiect educaţional în liceele bucureştene
La Biserica "Sfânta Ecaterina", Paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, au fost premiate sâmbătă, 19 mai, cele mai frumoase eseuri înscrise la concursul de creaţie religioasă din cadrul proiectului educaţional "Cu aproapele în suferinţă", coordonat şi organizat de Janeta Niţă, profesoară de religie la Liceul "Marin Preda" din Capitală. Au fost premiaţi de către Sectorul Învăţământ şi activităţi cu tineretul din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor participanţii care au obţinut rezultate meritorii la Olimpiada de religie, etapa naţională.
Înainte de evenimentul festiv, părintele Tudor Peiu, de la biserica Spitalului de Copii "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti, a ţinut expunerea pe tema "Suferinţa, cale către cer". Proiectul "Cu aproapele în suferinţă", derulat în colaborare cu Sectorul Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor, se desfăşoară pe durata a patru ani, la nivelul claselor de liceu IX-XII, în fiecare an, pe o perioadă de nouă luni, din septembrie până în mai, şi cuprinde două etape. Prima este legată de o probă practică, în care copiii experimentează, pun în aplicare învăţăturile religios-morale predate la orele de religie din şcoală. Elevii participanţi se împrietenesc cu copiii care sunt suferinzi sau ai căror părinţi sunt la muncă în străinătate, de asemenea, cu orfani. "Nu e necesar ca profesorii să caute persoanele aflate în dificultate, pentru că elevii înşişi se ocupă să găsească pe cei care au nevoie de ajutor, de prietenia celor din jur. Punem accent pe socializare. Vrem ca cei mici să nu mai petreacă aşa de mult timp în faţa calculatorului pentru a socializa într-un mediu virtual, ci dorim ca fiecare să-şi găsească un prieten cu care să se întâlnească faţă către faţă, să desfăşoare împreună cu el diferite activităţi. Toate acestea sunt coordonate de profesorul de religie din şcoala participantă la proiectul menţionat, care îndrumă, evaluează şi oferă suport pentru tot ceea ce se întreprinde", a declarat organizatoarea concursului, profesoara Janeta Niţă. Bibliografie pentru lectură, ajutor în organizarea de drumeţii, jocuri sportive, însoţirea la mănăstiri, unde se participă la slujbele religioase, la Sfânta Liturghie, la Sfântul Maslu, toate reprezintă semne ale implicării profesorilor de religie alături de elevii lor. Lunar au loc întâlniri unde se vizionează filme cu tematică religioasă. La finalul fiecărui an, experienţele trăite de elevi sunt transpuse în lucrări scrise, dintre care cele mai bune sunt premiate. (A.P.)