La Cluj-Napoca a avut loc festivitatea de încheiere a proiectul „Alege Şcoala“ desfăşurat în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, eveniment la care a participat Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, precum şi pr. consilier patriarhal Constantin Naclad şi preoţi implicaţi în proiect.
La festivitatea de închidere a proiectului, care a avut în Aula „Nicolae Ivan“ a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, au participat, ca delegaţi ai Patriarhiei Române, pr. Constantin Naclad şi formatorii în cadrul proiectului din această zonă a ţării, pr. conf. univ. dr. Constantin Necula şi pr. lect. univ. dr. Jan Nicolae de la facultăţile de teologie din Sibiu şi Alba Iulia.
IPS Mitropolit Andrei a vorbit, în deschiderea evenimentului, despre importanţa educării şi formării tinerilor pentru viitorul societăţii. „E o binecuvântare această preocupare, pe care a impulsionat-o Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, de a ne catehiza credincioşii, începând cu cei mai mititei. Pentru că e o realitate - o ştiu pedagogii din totdeauna -, omul, ca să fie om, trebuie să fie format. Înţeleptul Solomon, în cartea pildelor, ne spune un lucru care poate fi verificat oricând, «deprinde-l pe tânăr cu purtarea pe care trebuie să o aibă, şi când va îmbătrâni nu se va abate de la ea»“, a spus IPS Mitropolit Andrei.
De asemenea, ierarhul a arătat că toţi cei implicaţi în acest proiect catehetic au ca ţintă finală moştenirea Împărăţiei Cerurilor. „Cel ce va arde pentru misiunea lui Hristos, mare se va chema în Împărăţia Cerurilor. Orice proiect, orice activitate legată de educaţie este o binecuvântare pentru societatea în care trăim. Este încă o realitate care se poate verifica, faptul că bruma de cunoştinţe a credincioşilor este foarte mică, iar când omul este conştient de credinţa pe care o mărturiseşte, nu mai este aşa de vulnerabil, adică valul vremelniciei nu ne poate acoperi şi înghiţi, ci dimpotrivă, vom fi misionari buni“, a spus IPS Andrei.
Rezultatele proiectului
După vizionarea unui material video despre implementarea proiectului „Alege Şcoala“ la nivelul Patriarhiei Române, părintele consilier patriarhal, Constantin Naclad, a prezentat rezultatele proiectului la nivel naţional. „Scopul declarat al acestui proiect a fost cel de a lupta împotriva abandonului şcolar, de a preveni părăsirea timpurie a şcolii. Noi am avut un cadru mai larg, acela de a valoriza educaţia şi de a încerca să oferim copiilor o perspectivă asupra educaţiei, care include sau se bazează mai ales pe Cuvântul lui Dumnezeu şi pe Împărăţia lui Dumnezeu, ca scop principal în viaţă, iar apoi să integrăm valoarea educaţiei şi viitorul lor în această perspectivă“, a spus pr. Năclad.
De asemnea, pr. Constantin Naclad a arătat că, deşi în această zonă programul a început mai târziu, a generat foarte multe activităţi, stârnind un interes foarte mare. „Copiii au fost foarte interesaţi de acest program, iar când li s-a dat şansa de a se exprima prin aceste concursuri, au folosit-o din plin“. Pr. Constatin Năclad adăugat faptul că activităţile acestui proiect vor fi continuate, iar în viitor se va înfiinţa o comisie pentru scrierea unor ghiduri catehetice.
„În ceea ce priveşte colaborarea între Şcoală şi Biserică, s-a decis organizarea unor întâlniri anuale între inspectorii de religie şi inspectorii de catehizare din toate eparhiile, până la nivelul Patriarhiei, organizarea unor întâlniri la nivelul eparhiilor între reprezentanţii inspectoratelor şcolare şi ai bisericii, în ceea ce priveşte cateheza“.
Peste 500 de copii implicaţi
Pr. Liviu Vidican Manci, responsabil cu implementarea proiectului în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, a prezentat un scurt raport al activităţilor şi realizărilor din cadrul proiectului la nivelul eparhiei. „Proiectul s-a încheiat în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. S-au desfăşurat aici mai multe sesiuni de formare, care i-au avut ca formatori pe pr. Constantin Necula şi pr. Jan Nicolae. Au fost implicate aproximativ 150 de parohii, iar din acestea au beneficiat de tabere şi de premii aproape 500 de copii. Parohiile au fost stimulate datorită suportului financiar dat de proeict şi cu donaţii din partea credincioşilor să premieze mai mulţi copii decât cei aflaţi în grupul ţintă“, a spus pr. Liviu Vidican Manci care a adăugat că acest proiect a venit ca consolidare a programelor catehetice duse de preoţi la nivelul parohiilor, venind de asemenea, cu o viziune unitară. „În cadrul proiectelor «Hristos împărtăşit copiilor» şi «Alege Şcoala» s-au format formatori pentru viitoare activităţi catehetice, datorită părinţilor profesori pr. conf. dr. Constantin Necula şi pr. lect. dr. Jan Nicolae de la facultăţile de teologie de la Sibiu şi Alba Iulia“, a spus pr. Vidican - Manci.