La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Proiectul „Carte de rugăciune în dar, pentru suflete românești” - finalizat cu succes
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, în perioada iulie - decembrie 2023, s-a desfășurat proiectul „Carte de rugăciune în dar, pentru suflete românești”, menit să vină în sprijinul comunităților istorice românești din Ucraina, informează arhiepiscopiasucevei.ro.
Proiectul a fost realizat sub atenta implicare și coordonare a părintelui Mihai Cobziuc, consilier eparhial la Biroul relații cu minorități din cadrul Cancelariei eparhiale, în baza acordului de parteneriat între Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.
Obiectul acordului constă în cooperarea interinstituțională cu privire la sprijinirea comunităților românești din afara granițelor, în special a celor din zona Bucovinei de Nord.
Cartea de rugăciuni a fost tipărită la inițiativa, cu osteneala și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. Textul rugăciunilor alcătuite pentru nevoile concrete din viața omului, 112 creații imnografice, reprezintă un rod al ostenelilor Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților. De asemenea, textul rugăciunilor clasice a fost diortosit, revizuit și completat de Înaltpreasfinția Sa, în colaborare cu pr. univ. dr. Mihai Vizitiu și arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ. În cadrul proiectului s-au achiziționat 8.500 de cărți de rugăciune, menite să păstreze vie credința ortodoxă strămoșească, dar și limba română în sânul familiilor de români din regiunile Cernăuți și Herța.