În Duminica a 2‑a după Sfintele Paști, 27 aprilie, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, a poposit în mijlocul slujitorilor și credincioșilor Catedralei mitropolitane „Sfântul Spiridon” - Nou, Paraclis Patriarhal, din București. Înconjurat de un ales sobor de slujitori ai sfântului lăcaș, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, în cadrul acesteia hirotonindu‑l întru preot pe diaconul Nicolae Sevastre, director de imagine la TRINITAS TV, pe seama Catedralei mitropolitane „Sfântul Spiridon” - Nou.
Proiectul catehetic „Lumina credinței străbătând veacul”, la Botoșani
Grupul de cateheză, format din 45 de copii și tineri, de la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoșani, coordonați de pr. Petru Fercal, a desfășurat, în cursul lunilor februarie și martie 2025, mai multe activități în cadrul proiectului catehetic „Lumina credinței străbătând veacul”.
Copiii din grupul de cateheză au prezentat, în data de 2 februarie, după Sfânta Liturghie, cărți din biblioteca parohiei, semnate de sfinții canonizați recent, și le-au recomandat credincioșilor prezenți să le citească. Profesorul Gheorghe Bulboacă și elevul Ioan Fercal au oferit informații despre Anul omagial din cadrul Patriarhiei Române, în cadrul emisiunii intitulate „2025 - Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române”, difuzată la televiziunea TeleM, în data de 6 februarie 2025. Coordonați de prof. Iuliana Enache, copiii au participat, în data de 7 februarie 2025, la pomenirea Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist, la casa memorială din Tocileni, și au cântat la strană, la Sfânta Liturghie săvârșită în Parohia Victoria.
Prin Cateheza I - „Călătoria credinței în Biserica Ortodoxă Română - de la autocefalie la un veac de patriarhat”, din data de 9 februarie 2025, coordonată de prof. Maria Timofti, și prin Cateheza a II-a - „Chipuri de preoți duhovnici de vocație și mărturisitori din Botoșani, în secolul XX - Sfinții Cleopa și Paisie”, din data de 16 februarie, coordonată de prof. Iuliana Enache, copiii au avut posibilitatea de a afla date relevante despre sfinții recent canonizați. În data de 19 februarie 2025, prof. Iuliana Enache și eleva Ștefana Popovici au transmis mărturii despre lucrarea sfinților, în cadrul emisiunii „Sfinții - mărturie a iubirii lui Dumnezeu”, difuzată la televiziunea TeleM. În cadrul Atelierului de litografiat icoane, în data de 26 februarie 2025, sub îndrumarea prof. Ana Misoagă și prof. Felicia Misoagă, copiii au realizat icoanele a 16 sfinți recent canonizați. Având un talent artistic deosebit, Maria Șoptea, elevă în clasa a IX-a, a pictat, în perioada 24-28 februarie 2025, icoanele Sfinților Cuvioși Cleopa și Paisie.
O activitate mult îndrăgită de către copii a fost pelerinajul „Pe urmele Sfinților noștri”, din data de 1 martie 2025, când au vizitat Casa Memorială „Teoctist Patriarhul” din Tocileni și biserica din satul Victoria ctitorită de vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist. Pelerinajul a continuat în satul Sulița - locul de naștere al Sfântului Cleopa Ilie, satul Stroiești - locul de naștere al Sfântului Paisie Olaru, apoi la Mănăstirea Cozancea, unde acesta a intrat ca frate în mănăstire, vizitând și căsuța din pădure, unde se retrăgea adesea.
În Duminica Ortodoxiei, 9 martie 2025, pr. Petru Fercal a sfințit cele 18 icoane ale sfinților recent canonizați, apoi copiii au participat cu acestea la o procesiune în jurul bisericii, în timp ce la strană tinerii au cântat troparele sfinților. Ziua s-a încheiat cu Cateheza a III-a - „Duhovnicul - rolul și lucrarea lui în viața Bisericii”, susținută de prof. Mariana Fortoeș. Doamna profesoară și eleva Ioana Cojocariu au diseminat aceste informații pentru un public mai larg, în cadrul emisiunii „Duhovnicul - rolul și lucrarea lui în viața Bisericii”, difuzată în 13 martie 2025, la televiziunea TeleM.