De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Proiectul educațional „Icoana din sufletul meu”, la Ocna Mureș
Copiii ocrotiți în cadrul Așezământului social „Sfântul Mucenic Ciprian” din Ocna Mureș, judeţul Alba, și cei de la Centrul de zi „Sfântul Serafim de Sarov” din Războieni, judeţul Alba, au participat la proiectul „Icoana din sufletul meu”, ediţia a doua.
Proiectul „Icoana din sufletul meu”, destinat copiilor ocrotiţi în cele două aşezăminte, a fost realizat în parteneriat cu Primăria Orașului Ocna Mureș, Casa de Cultură „Ion Sângereanu”, Asociația „Pro Copilăria” - Ocna Mureș și Filantropia Ortodoxă Unirea, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Activitatea s-a desfășurat în perioada 17-20 august, în două etape: în prima parte, copiii au lucrat individual acasă, ținând în permanență legătura cu îndrumătorii, iar în partea a doua, activităţile s-au desfăşurat la Casa de Cultură „Ion Sângereanu” din Ocna Mureș, unde a avut loc și expoziția creațiilor personale.
„Cu multă răbdare, trudă și voință, copiii au realizat icoane tradiționale românești, fiecare fiind unică în felul ei, deoarece este conturată cu mână și credință din suflet de copil. Îi felicităm pe toți cei implicați în proiect, copii și îndrumători, pentru răbdarea și seriozitatea de care au dat dovadă, și sperăm ca prin activitățile și proiectele care vor urma să scoatem la iveală talantul primit de la Dumnezeu de fiecare copil în parte”, a declarat asistentul social Ciprian Orga, coordonatorul Așezământului social „Sfântul Mucenic Ciprian” din Ocna Mureș.
Acest așezământ a fost înfiinţat în anul 2003 şi oferă servicii sociale pentru 43 de copii, ocrotiți în cadrul casei de tip familial şi în centrul de zi. Tinerii beneficiari sunt sprijiniţi pentru a nu abandona şcoala, pentru a-şi îmbunătăți rezultatele şcolare şi a-şi forma principii şi conduite morale de viaţă. De asemenea, în tot acest timp, funcționează și un serviciu de îngrijire la domiciliu pentru persoanele adulte cu dizabilități, prin intermediul căruia sunt sprijinite 10 persoane.
Centrul de zi „Sfântul Serafim de Sarov” din Războieni a fost deschis în 2011 şi sprijină copiii proveniţi din familii cu probleme sociale. În cadrul acestuia sunt oferite servicii educative, recreative şi de socializare, servicii de informare şi consiliere, programe pentru dezvoltarea abilităţilor de viaţă independentă şi de dezvoltare personală, intervenţie psihologică, pedagogică şi socială, suport material, hrană, îmbrăcăminte şi igienizare, dar şi consiliere şi sprijin pentru părinţi. Centrul funcţionează într-un parteneriat între Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba, prin filiala Războieni-Cetate, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba şi consiliile locale din Hopârta, respectiv Ocna Mureş. Centrul este susţinut şi de fundaţiile FAER Reghin şi HEKS România, care oferă sprijin financiar în cadrul unui proiect cofinanţat printr-un grant oferit din partea Elveţiei, prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.