În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Proiectul „Identitate românească în comunitățile istorice” la Radio TRINITAS
Radio TRINITAS a implementat, în perioada iulie - octombrie 2024, proiectul „Identitate românească în comunitățile istorice”, finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni cu 56.020 de lei.
Proiectul a avut ca obiective promovarea patrimoniului cultural și spiritual românesc din comunitățile istorice din Ucraina și Serbia și întărirea legăturii dintre românii din afara granițelor. Grupul-țintă a fost reprezentat de românii care locuiesc în cele două țări, dar și de ascultătorii Radio TRINITAS.
În cadrul acestui proiect, reporteri ai Radioului TRINITAS au realizat peste 30 de interviuri cu reprezentanți ai Bisericii, școlilor și universităților, autorităților locale și asociațiilor românești, membri ai comunităților istorice care apără identitatea culturală și spirituală românească și cinci reportaje despre viața și activitatea românilor din cele 14 comunități istorice din Serbia și Ucraina vizate de proiect.
În lunile septembrie și octombrie, la Radio TRINITAS au fost difuzate 20 de ediții ale emisiunii „Suflet românesc”, parte din proiect, ce au cuprins interviuri cu români din Ucraina și Serbia și reportaje despre patrimoniul cultural și spiritual românesc și păstrarea tradițiilor.
De asemenea, Radio TRINITAS a desfășurat campania media „Românii de lângă granițe”, care a avut ca scop susținerea și păstrarea identității românești în cele două țări și promovarea românilor care trăiesc în comunitățile istorice. Prin acest proiect, Radio TRINITAS a evidențiat și problemele cu care se confruntă unii dintre românii din Serbia și Ucraina.
Emisiunea „Suflet românesc” și spoturile din campania media „Românii de lângă granițe” sunt disponibile online, pe pagina Radio TRINITAS: AICI.
Partenerii Radio TRINITAS în acest proiect sunt: Episcopia Ortodoxă Română a Daciei Felix - Serbia, Organizația „Românii Independenți din Serbia” și Centrul Media BucPress (Ucraina).
Coordonatoarea proiectului a fost Elena Ursache-Stoica (elena.ursache@trinitas.ro).