În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Proiectul transfrontalier „Școala de vară dunăreană”
Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității de la Dunărea de Jos a fost vineri, 5 iulie, gazda unui eveniment organizat în cadrul proiectului transfrontalier „Școala de vară dunăreană”, aflat la ediția a 4-a, cu tema „2019 - Anul Cărții”. Cu acest prilej, cadre universitare, profesori și învățători din Republica Moldova au fost primiţi în capela „Întâmpinarea Domnului” de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
Inițiatorul și organizatorul evenimentului este Asociația Danubiana, care a antrenat în acest scop 40 de profesori și învățători din Republica Moldova și Ucraina. Între aceștia s-au aflat rectorul și prorectorul Universității din Cahul, însoțiți de cadre universitare, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareș Bucur. Activitatea urmărește îmbogățirea și perfecționarea cunoștințelor de limba și literatura română a dascălilor de peste Prut care activează în școli cu predare în limba română.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a prezentat frumusețile care alcătuiesc inestimabila comoară de cultură și spiritualitate ortodoxă, adăpostită de Muzeul eparhial din Galați. „Ne-am rugat și I-am mulțumit lui Dumnezeu în capela Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității de la Dunărea de Jos, împreună cu mai mulți profesori din zonă, cu un grup de copii din zona Târgu Bujor îmbrăcați în straie românești, și cu colegii, frații și prietenii cadre didactice din Republica Moldova și Ucraina care vorbesc limba română. În felul acesta, programul atât de înțelept din anul în care ne aflăm, închinat valorilor satului strămoșesc, s-a îmbogățit cu un parteneriat și un schimb de experiență cu dascălii de peste Prut, deoarece cadrul didactic este un apostol care prin credință, cultură și cultivarea cultului pentru limba natală nu face altceva decât să descopere valorile de ieri pentru tinerii de astăzi, ca într-o zi și ei să continue același traseu al legăturilor fraterne, de credință și tradiționale, în marea noastră cultură națională. Valoroasele cadre didactice care ne-au onorat în chip cu totul special cu prezența împlinesc programul nostru în legătură cu promotorii valorilor în satele tradiționale: preotul, dascălul și primarul gospodar”, a spus Arhiepiscopul Dunării de Jos.
După vizitarea instituției de cultură, în sala de expoziții temporare „Sergiu Dumitrescu”, oaspeții au participat la un moment artistic, de cânt și poezie, susținut de elevii din Parohia Moscu, Protoieria Târgu Bujor, din nordul județului Galați, îmbrăcați în portul tradițional românesc. Toți cei prezenți s-au bucurat de binecuvântarea arhierească, de momentele de suflet românesc, dar și de darurile de carte apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos și oferite cu generozitate de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, ne-a mai spus părintele consilier eparhial Rareș Bucur.