De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Protocol de cooperare între Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii
Joi, 3 septembrie 2015, în Salonul „Teoctist Patriarhul” din Reşedinţa Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi ministrul Nicolae Bănicioiu au semnat un protocol de cooperare între Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii, privind Programul „Sănătate pentru sate”.
Protocolul a fost încheiat cu scopul organizării unor acţiuni medicale umanitare, care au drept beneficiari persoanele defavorizate din mediul rural, adică: persoane cu vârstă înaintată, persoane cu statut socioeconomic scăzut, persoane cu dizabilităţi, nedeplasabile, cu boli cronice, cu nivel educaţional redus, cazuri sociale.
În acest scop, cele două instituţii cooperează pentru facilitarea accesului la asistenţă medicală a beneficiarilor menţionaţi mai sus, din mediul rural şi din localităţile izolate. Aceste activităţi se vor desfăşura pe bază de voluntariat şi vor urmări creşterea gradului de conştientizare şi implicare în acţiuni de prevenire şi combatere a practicilor care dăunează sănătăţii.
Grupul de voluntari va fi constituit din medici, asistenţi medicali şi personal auxiliar care frecventează slujbele de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. Programul „Sănătate pentru sate” va funcţiona, într-o primă etapă, de câteva luni, ca proiect-pilot în zonele care aparţin administrativ de Arhiepiscopia Bucureştilor, respectiv: judeţul Prahova, judeţul Ilfov şi municipiul Bucureşti, urmând a fi extins, în funcţie de rezultatele obţinute, la nivel naţional.
Toate resursele umane, financiare şi logistice necesare executării prezentului proiect sunt puse la dispoziţie de grupul medicilor voluntari şi nu afectează bugetul Ministerului Sănătăţii, informează Biroul de presă al Patriarhiei Române.
După semnarea protocolului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a afirmat că „această lucrare de cooperare este o necesitate și va fi un izvor de bucurie pentru beneficiari”: „Mulțumim domnului ministru pentru înțelegere și tuturor colaboratorilor de la Ministerul Sănătății, pentru că împreună cu unii colaboratori de la Patriarhia Română, cu părinți consilieri din domeniul social-filantropic și juridic, au confirmat dorința multor medici care frecventează slujbele Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sub inspirația părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru, care a început deja un program foarte necesar în București și apoi s-a extins în toată țara: «Donează sânge, salvează o viață!». Acum dorim, cu prioritate, să ne ocupăm de oamenii bolnavi sau neputincioși din mediul rural pentru că este o necesitate. Majoritatea preoților noștri păstoresc în mediul rural și este nevoie de o cooperare ca acolo unde medicii simt nevoia unui ajutor să fie ajutați. Totul este pe bază de voluntariat. Din râvna și dorința sfântă de a ajuta pe cei în suferință, unii medici doresc să fie voluntari”.
Nicolae Bănicioiu, ministrul sănătății, a adresat mulțumiri Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, părintelui Ciprian Grădinaru și medicilor care au avut ideea acestui voluntariat: „Este vorba, practic, de acțiuni umanitare făcute de oameni cu pregătire medicală, în timpul liber, menite să mărească calitatea serviciilor medicale în mediul rural. Sunt persoane defavorizate în zone defavorizate, bătrâni, oameni cu afecțiuni cronice, cu dizabilități, care vor beneficia de acest program. Cred că este un mare pas înainte. Lucrările pe care le fac Biserica și Ministerul Sănătății sunt complementare, și astăzi este o confirmare a noțiunii de conlucrare între aceste instituții. Țin să-i mulțumesc Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru ajutorul pe care îl acordă sistemului sanitar și profit de ocazie pentru a-i mulțumi și pentru ajutorul acordat în celelalte programe, de transplant, de îngrijiri paliative, și îl asigur că toate sfaturile și ajutoarele sunt binevenite”.
La evenimentul din Salonul „Teoctist Patriarhul” al Reşedinţei Patriarhale au participat Adela-Petrinia Neagoe, secretar general adjunct în cadrul Ministerului Sănătății, dr. Cătălin Cârstoveanu, şeful secţiei de Terapie Intensivă Nou-Născuţi de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie“ din București, arhim. Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, și pr. Cezar Dumitrașcu, medic și consilier patriarhal coordonator al Sectorului social-filantropic.