De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Piatră de temelie pentru o nouă biserică în Capitală
Credincioșii Parohiei Progresul 1 din cadrul Protoieriei Sector 4 Capitală au trăit momente de aleasă bucurie vineri, 1 octombrie, fiind martori ai unui eveniment istoric. Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit slujba sfințirii pietrei de temelie pentru noua biserică parohială ce va purta hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și „Acoperământul Maicii Domnului”.
La eveniment au participat, în număr mare, credincioșii parohiei, precum și ctitori ai viitorului lăcaș. Din soborul de slujitori care s-au rugat alături de ierarh au făcut parte părintele Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial administrativ, părintele Ginel Aurelian Ivan, consilier eparhial, părintele Ioan Vartan Armaşi, protopop al Protoieriei Sector 4 Capitală, părintele paroh Iulian Robert Slamna, preoții coslujitori, precum și alți preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură rostit la final, Preasfinția Sa a vorbit atât despre semnificația acestei slujbe, cât și despre binecuvântarea de care ctitorii unui lăcaș de închinare se bucură, fiind permanent pomeniți în cadrul Sfintei Liturghii și al altor sfinte slujbe: „Rânduiala sfințirii pietrei de temelie, a începerii ridicării unei noi biserici, este plină de teologie și de evlavie. Imnografii Bisericii care au alcătuit slujbele au lucrat sub inspirație. De aceea, dacă ascultăm cu atenție rugăciunile rostite în cadrul acestei slujbe, înțelegem învățăturile ce ne sunt înfățișate. Construirea unei biserici reprezintă un act de credință, de curaj și de mărturisire, în orice vreme ar fi realizat el. Un astfel de act, al participării la sfințirea unei biserici și mai ales al ajutorului oferit pentru zidirea ei, este mântuitor pentru noi. Cei care sunt ctitori și binefăcători ai unei biserici sunt pururea pomeniți atâta vreme cât lăcașul respectiv funcționează, cât sunt săvârșite Sfânta Liturghie și celelalte slujbe. Ridicarea unei biserici reprezintă totodată un act de mărturisire pentru că Biserica vorbește despre cuvintele Mântuitorului și ele sunt cuvintele vieții veșnice”.
La rândul său, părintele paroh Iulian Robert Slamna a mulțumit tuturor celor implicați în acest demers, prezentând totodată și un scurt istoric al parohiei. Preotul a amintit faptul că locul săvârșirii slujbei a mai fost sfințit cu 133 de ani în urmă, în 1888, când a fost pusă piatra de temelie a vechii biserici parohiale, zidită până în anul 1890. Din cauza structurii de rezistență compromise, lăcașul de închinare a fost demolat în anul 2012, însă în tot acest timp locul pe care vechea biserică s-a aflat a fost menținut și cinstit, credincioșii parohiei rugându-se și aprinzând frecvent candele aici. Din acest motiv, ziua sfințirii pietrei de temelie pentru viitorul lăcaș de rugăciune a constituit un prilej de mare bucurie pentru întreaga comunitate.