De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Raclă nouă sfinţită în Capitală
Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul”-Dristor din Protoieria Sector 3 Capitală a primit duminică, 11 martie, moaștele Sfinților Apostoli Petru și Pavel și ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. Sfintele odoare au fost așezate într-o raclă confecționată la Atelierele Patriarhiei Române, sfințită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Ierarhul a săvârșit în continuare Sfânta Liturghie în biserica parohială, înconjurat de un sobor de slujitori români și bulgari.
La sărbătoarea parohiei bucureștene a participat și o delegație din Biserica Ortodoxă a Bulgariei, condusă de părintele Dobri Ivanov, vicar eparhial al Mitropoliei de Durostor și paroh al Catedralei Mitropolitane „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Silistra. După sfințirea raclei în care au fost așezate moaștele Sfinților Apostoli Petru și Pavel și ale Sfântului Nectarie de la Eghina, a urmat un pelerinaj al credincioșilor care au dorit să se închine la sfintele odoare.
În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea pericopei evanghelice a Duminicii a 3-a a Postului Mare, PS Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat rolul asumării Sfintei Cruci în viața creștinilor. „Sfântul Apostol Pavel, în Epistola către Filipeni, ne spune că mulți se poartă ca dușmani ai Crucii lui Hristos. Dacă Sfântul Pavel, atunci, la puțin timp după Răstignirea Mântuitorului, când primele comunități creștine se înfiripau, grăia aceste cuvinte, ce am putea spune noi, acum, la distanța celor aproape 2.000 de ani de când au fost scrise? Mulți dintre noi se poartă ca dușmani ai Crucii, împotriva învățăturii Bisericii, împotriva semnului Sfintei Cruci, chiar interzicându-l în școli și în anumite instituții, în locurile publice, exact cum au făcut cei de demult. De aceea, ziua de astăzi, Duminica Sfintei Cruci, dar și sărbătoarea specială a parohiei în care ne aflăm, trebuie să ne facă pe toți mărturisitori ai Crucii Mântuitorului, așa cum au fost Sfinții Apostoli Petru și Pavel și Sfântul Ierarh Nectarie. Cinstirea Sfintei Cruci trebuie să ne aducă aminte că suntem creștini”, a îndemnat Preasfinția Sa.
În continuare, ierarhul a vorbit și despre importanța primirii sfintelor moaște de către parohia bucureșteană. „Moaștele Sfinților Apostoli Petru și Pavel și ale Sfântului Ierarh Nectarie trebuie să ne îndrume și să ne facă mai buni, să ne ajute în încercări și în suferințe, dar va trebui să privim mereu la curajul mărturisirii lor, pentru că ei L-au cinstit pe Dumnezeu și L-au iubit mai mult decât s-au iubit pe ei înșiși. Iubirea lor față de Dumnezeu este un model și pentru credincioșii acestei parohii, care de acum înainte vor fi ocrotiți de către ei”, a spus PS Părinte Timotei Prahoveanul.
Dunărea nu ne desparte, ci ne unește
La final, părintele vicar eparhial Dobri Ivanov a vorbit despre necesitatea rugăciunii în comun a popoarelor ortodoxe. „Bulgarii și românii au graniță comună Dunărea, care nu ne desparte, ci ne unește, pentru că suntem popoare ortodoxe. A fost dorința părintelui Florin Nectarie Busuioc ca parohia bucureșteană să aibă moaștele Sfântului Ierarh Nectarie și ale Sfinților Apostoli Petru și Pavel și, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ambrozie, Mitropolit de Durostor, am dăruit sfintele moaște pentru această sfântă biserică. Să vă rugați pentru familiile, pentru credința și țara dumneavoastră și să nu ne uitați nici pe noi, cei din Bulgaria”, a spus părintele Dobri Ivanov.
De asemenea, părintele Florin Busuioc, protoiereu al Protopopiatului Sector 3 Capitală și slujitor la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul”-Dristor, a mulțumit pentru acest dar primit. „Astăzi, evlavia este mare față de sfinții lui Dumnezeu pentru că știm că harul lui Dumnezeu care a lucrat când ei erau în lumea aceasta se împărtășește tuturor celor care cu credință sărută sfintele moaște, vindecătoare de boli, aducătoare de liniște sufletească, de pace în războaie și mai ales nădejde de mântuire. Ce sunt pentru noi sfintele moaște decât prezența sfinților alături de noi, prin care lucrează harul lui Dumnezeu?”, a spus părintele Florin Nectarie Busuioc.