Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Recunoştinţă pentru lansarea filmului documentar „Marea Frescă a Ateneului Român”
În Anul Centenar 2018, s-au împlinit și 80 de ani de la inaugurarea Marii Fresce a Ateneului Român, care descrie pictural, în 25 de scene, istoria poporului român. Cu ocazia acestei aniversări, în sala de concerte a Filarmonicii „George Enescu”, a fost organizat, în ziua de 21 mai 2018, începând cu ora 19:00, un eveniment cultural care a constat într-un concert de muzică cultă românească și lansarea unui film documentar despre Marea Frescă.
Evenimentul a debutat cu un concert vocal-simfonic, sub bagheta maestrului Iosif Prunner, susținut de Orchestra și Corul Filarmonicii „George Enescu”.
În a doua parte a evenimentului, a fost lansat filmul documentar „Marea Frescă a Ateneului Român”, realizat de TRINITAS TV, în colaborare cu Primăria Capitalei prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic (AMPT). Opera monumentală a artistului Costin Petrescu constituie cea mai amplă reprezentare plastică în frescă a istoriei naționale. Încă din 1888, anul deschiderii Ateneului Român, s-a pus problema unei picturi monumentale realizate pe peretele circular al Sălii Mari, care urma să cuprindă scene importante din istoria poporului român. Astfel, la deschiderea sălii mari de conferinţe a Ateneului Român, din data de 19 martie 1889, publicul a putut să vadă o suprafaţă liberă, pe peretele circular, cu o lungime de 75 de metri și cu o înălțime de 3 metri, pe care se citea: „Loc rezervat pentru Marea Frescă ce va reprezenta fazele principale ale Istoriei Românilor”. Fresca a fost realizată în cinci ani (1933-1937), fiind inaugurată la data de 26 mai 1938, în prezenţa Regelui Carol al II-lea şi a Voievodului Mihai, când a avut loc și un concert simfonic sub bagheta dirijorului George Georgescu și s-a interpretat, printre altele, piesa „Poemul neamului”, compusă de Sabin V. Drăgoi. La realizarea selecției imagistice a acestei frize, artistul Costin Petrescu s-a consultat cu istoricul Nicolae Iorga, printre scene figurând și încoronarea de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria. Concepţia artistică a valoroaselor însemne ale regalității române: sceptrul şi mantia Regelui Ferdinand I, precum şi coroana și mantia Reginei Maria, aparţine tot autorului frescei Ateneului Român, pictorul Costin Petrescu.
Aducem mulțumiri Primăriei Capitalei, care prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic (AMPT) a susținut acest proiect: domnului Aurelian Bădulescu – viceprimar al Capitalei, doamnei Oana Valeria Zaharia – director AMPT, domnului Silviu Bănică – director adjunct AMPT; academicienilor, profesorilor și cercetătorilor științifici care au colaborat la realizarea filmului documentar: acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Răzvan Teodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici, arhim. dr. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal, arhim. dr. Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, pr. dr. Florin Şerbănescu, consilier patriarhal, Sectorul cultură şi patrimoniu religios, pr. prof. univ. dr. Mihail Săsăujan, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, conf. univ. dr. Ioana Beldiman, Universitatea Națională de Arte din București, domnului Dan Costin Petrescu, nepotul lui Costin Petrescu; Ateneului Român, care a găzduit evenimentul, și Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”, care a susținut concertul: domnului Andrei Dimitriu – directorul Ateneului Român, domnului Iosif Prunner – director artistic al Ateneului Român și dirijor al Corului și Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”; precum și domnișoarei Simona Ștefania Iordache, realizatorul filmului documentar.
Vă mulţumim tuturor şi vă dorim ani mulţi şi binecuvântaţi!
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Cuvânt rostit cu prilejul conferirii unor distincții patriarhale celor care au contribuit la realizarea filmului documentar „Marea Frescă a Ateneului Român”, miercuri, 27 iunie 2018, Palatul Patriarhiei.