În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Rugăciune de laudă adusă Sfântului și Dreptului Lazăr la Catedrala Patriarhală
În cadrul manifestărilor liturgice prilejuite de sărbătorirea ocrotitorului Catedralei Patriarhale și al municipiului București, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a oficiat, joi seara, 24 octombrie, slujba Privegherii în cinstea Sfântului și Dreptului Lazăr, al cărui cinstit cap a fost adus în România de o delegație a Bisericii Ciprului, condusă de Întâistătătorul ei, Preafericitul Părinte Gheorghe, Arhiepiscop de Noua Justiniana și al Întregului Cipru.
La ora obișnuită a slujbei de seară, la Catedrala Patriarhală din București a fost oficiată rânduiala Privegherii, fiind aduse rugăciuni de laudă prietenului lui Hristos, Sfântul și Dreptul Lazăr, de a cărui binecuvântare se bucură pelerinii care participă anul acesta la pelerinajul tradițional ocazionat de sărbătoarea Ocrotitorului Bucureștilor, prin închinarea la cinstitul său cap adus în România din orașul cipriot Larnaca.
Alături de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul s‑au rugat părintele arhimandrit Antim David, starețul Schitului Măgureanu din București; părintele protosinghel Vasile Pîrjol, starețul Mănăstirii Cernica din județul Ilfov; părintele protosinghel Ioachim Ceaușu, starețul Mănăstirii „Duminica Sfinților Români” din București, și părintele protosinghel Sava Hasuc, slujitor la Mănăstirea Radu Vodă din București, soborul de slujitori fiind întregit de diaconi ai Catedralei Patriarhale.
După slujba Vecerniei unită cu Litia, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre credincioșie ca virtute principală a prietenilor lui Dumnezeu.
„Din Sfintele Scripturi vedem că a fi prieten al lui Dumnezeu este o hotărâre a Lui. Nu noi ne socotim prieteni ai lui Dumnezeu, ci Dumnezeu declară sau numește pe cineva dacă este prieten al Lui. Așa l‑a numit Domnul Hristos pe Lazăr. Cei din preajma Mântuitorului nu au îndrăznit să îl numească pe Lazăr prieten al lui Hristos, ci au spus: «Doamne, cel pe care Tu îl iubești este bolnav». Numai Dumnezeu are dreptul să numească pe cineva prieten al Său. (...) A fi prieten al lui Dumnezeu este o onoare, dar așa cum un titlu de noblețe nu ți‑l poți lua singur, ci îl primești de la rege, tot așa Dumnezeu numește pe cineva prieten al Său. Unul dintre lucrurile care îi unesc pe prietenii lui Dumnezeu este credincioșia față de El. (...) În prigoană, Lazăr, prietenul Domnului, a tăcut, dar în chip tainic grăiește până astăzi. Cu ce plecăm de la întâlnirea cu Sfântul și Dreptul Lazăr, după ce ne‑am închinat lui și l‑am lăudat? Cu ce mesaj plecăm? Rămâneți fideli lui Dumnezeu! Nu vă clătinați, pentru că Mântuitorul Hristos a spus: «Prietenii Mei sunteți dacă păziți poruncile Mele»”, a spus Preasfinția Sa.
În continuare a fost oficiată rânduiala Utreniei, răspunsurile fiind oferite de membrii Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.