Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, a sfințit în această seară, 24 martie, la Biserica Domnească „Sfântul Anton”‑Curtea Veche din centrul Capitalei, Paraclis
Rugăciune la începutul Triodului într-o parohie bucureșteană
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, s-a aflat în Duminica Vameșului și a Fariseului în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfânta Treime”-Militari din Protoieria Sector 6 Capitală, săvârșind în biserica parohială Dumnezeiasca Liturghie. La momentele tradiţionale a hirotonit un nou preot pentru o parohie ilfoveană şi un diacon pentru parohia gazdă.
Din soborul de slujitori care s-a rugat alături de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor au făcut parte părintele protoiereu Cătălin Dabu de la Protopopiatul Sector 6 Capitală; părintele paroh Marius-Cristinel Răducu; părintele Anichit-Orest Ciucă, precum şi alţi preoţi şi diaconi.
La momentul rânduit, Preasfinția Sa a explicat învățăturile duhovnicești ce reies din pasajul evanghelic al primei duminici a perioadei Triodului: „Mântuitorul ne oferă un exemplu despre cum trebuie să ne rugăm, arătându-ne cele două tipologii sau feluri de rugăciune, unul apreciat de Dumnezeu, iar celălalt, rămas fără nici un răspuns din partea celui Atotputernic. (...) Biserica așază la începutul perioadei Triodului această pildă pentru a ne învăța să ne rugăm cum trebuie, mai ales întru întâmpinarea marii sărbători a Învierii Domnului de care ne despart zece săptămâni. Atunci când ne rugăm, fie că o facem în biserică, într-o obște de credincioși, fie că ne rugăm acasă, trebuie să avem un duh smerit. Evanghelia ne spune că vameșul, pe care Mântuitorul l-a apreciat, a avut un duh smerit, după cum spune Psalmistul David, și a plecat mai îndreptat la casa lui, deși era mai disprețuit de comunitate. Fericitul Augustin, un mare scriitor și un mare trăitor, referindu-se la această Evanghelie, ne spune că există trei căi pentru a ne apropia de Dumnezeu și pentru a ajunge la măsura aceea de care vorbește Mântuitorul, a omului care s-a întors mai îndreptat la casa lui. Prima este smerenia, a doua, smerenia, a treia, smerenia, adică nu este altă cale și altă atitudine, altă trăire mai importantă decât aceasta, dar nu o smerenie de fațadă, ca exercițiu de imagine, ca să fim lăudați, ci o smerenie în interior, una cu capul plecat, cu ochii ațintiți spre pământ, așa cum o avea vameșul în Templul din Ierusalim. Îndemnul Bisericii în această perioadă este să încercăm fiecare, chiar și cei care avem o anumită atitudine asemănătoare fariseului, care ne considerăm mai buni decât alții, care îi disprețuim pe alții, care nu îi iubim pe alții, să ne schimbăm. Acest timp este unul al îndreptării, un timp al lucrării celor duhovnicești pentru a putea primi cu bucurie marele dar al Învierii”, a spus ierarhul.
După Vohodul mare, urmând rânduielii tradiționale, Preasfinția Sa l-a prohirisit preot pe diaconul Vasile Mirel Afumatu, pe seama Parohiei Netezești, Protopopiatul Ilfov Nord, iar după intonarea Axionului, tânărul teolog Alexandru-Viorel Calan a fost hirotonit diacon pe seama parohiei gazdă.
La finalul Sfintei Liturghii, soborul de clerici a oficiat slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, de la a cărui naștere s-au împlinit vineri, 7 februarie, 110 ani, în cadrul rânduielii fiind pomeniți și slujitorii, ctitorii și credincioșii parohiei trecuți la Domnul.
În cuvântul de încheiere, părintele protoiereu Cătălin Dabu a mulțumit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru numirea noului slujitor la Parohia „Sfânta Treime”-Militari și pentru grija părintească arătată comunității bucureștene. Un cuvânt de mulțumire a adresat și Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru săvârșirea sfintelor slujbe și pentru cuvântul de învățătură rostit, ierarhul apreciind, la rândul lui, bogata lucrare pastoral-misionară și administrativ-edilitară desfășurată de parohie.