În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Şantierul Catedralei Mântuirii Neamului în preajma sărbătorilor pascale
Fronturile de lucru de pe şantierul Catedralei Mântuirii Neamului avansează într-un ritm constant atât la interior, cât şi la exterior. În prezent, lucrările de pictură în Sfântul Altar se apropie de final, în timp ce la exterior se lucrează atât la tencuirea turlelor, cât şi la acoperişul porticelor şi cupoletelor care delimitează piaţeta din faţa lăcașului.
La începutul primăverii, ameliorarea condiţiilor meteorologice a permis reluarea lucrărilor într-un ritm susţinut la exteriorul Catedralei Naţionale. Astfel, continuă amenajările atât în zona superioară a sfântului lăcaş, cât şi în zona cupoletelor şi a porticelor din partea de vest a catedralei, ne-a transmis inginerul Petre Chiuţă, consilier patriarhal din cadrul Sectorului monumente şi construcţii bisericeşti al Patriarhiei Române, responsabil de lucrările de pe şantierul Catedralei Mântuirii Neamului.
În partea superioară a catedralei se lucrează la tencuielile exterioare şi finisajul final de la nivelul turlelor mici şi al turlei clopotniţă. De asemenea, pe faţada de vest se montează schelele necesare pentru demararea lucrărilor de tencuire. În partea de sud se montează ancadramentele mari din piatră.
La nivelul piaţetei, avansează lucrările de amenajare a porticelor şi cupoletelor care delimitează spaţiul liturgic exterior. În prezent, se montează astereala şi folia de protecţie, pregătindu-se astfel suportul pentru montarea învelitorilor de tablă ale acoperişurilor acestor construcţii.
La interior continuă pictarea în tehnica mozaic, fiind finalizate toate scenele şi elementele decorative din absida Sfântului Altar. În prezent se lucrează la ultima suprafaţă a acestei zone, respectiv la scenele care vor fi montate pe spatele catapetesmei, ne-a transmis pictorul Daniel Codrescu. Totodată, sunt în pregătire schiţele pentru scenele care vor domina cele două abside laterale ale naosului catedralei, respectiv reprezentările tradiţionale ale Învierii şi Naşterii Mântuitorului.
Detalii despre registrul iconografic ce urmează să îmbodobească în interior Catedrala Mântuirii Neamului, materialele folosite, stadiul lucrărilor şi modul în care pot fi sprijinite lucrările de pictare în tehnica mozaic pot fi obţinute de pe platforma online pictamcatedrala.ro, lansată în acest an cu ocazia Duminicii Ortodoxiei, când Biserica a sărbătorit triumful dreptei credinţe asupra ereziilor şi restaurarea cultului icoanelor.