De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Șantierul Catedralei Naționale, în noi etape de lucru
Pe șantierul Catedralei Naționale s-au înregistrat progrese semnificative, fiind îndeplinite obiective importante ale proiectului. La exterior se execută lucrări de armare a pereților și stâlpilor de la cota -11,00 m a accesului principal în incinta ansamblului. În interior va fi dezvelit de schele Arcul Triumfal și au început lucrările de montaj al schelei interioare necesară execuției tencuielilor și picturii turlei mari. Totodată, în absida sud continuă lucrările la scenele din viața Mântuitorului, iar în atelier pictorii și ucenicii montează „Înmulțirea pâinilor” pentru registrul de jos și celelalte elemente picturale care vor înveșmânta absida.
Pe șantier s-au înălțat, asemenea unor străjeri, patru macarale turn cu ajutorul cărora se lucrează la zona accesului principal în incinta ansamblului Catedralei Naționale, semn că lucrările avansează într-un ritm susținut, potrivit graficului de execuție. Despre stadiul lucrărilor ne-a vorbit inginerul Petre Chiuță, consilier patriarhal la Sectorul monumente și construcții bisericești, iar imaginile-document surprinse de colegul nostru Luigi Ivanciu ilustrează noile etape avansate în care a intrat șantierul, precum și roadele unei munci neostenite și bine realizate a echipelor de muncitori: „În această perioadă, din cauza condițiilor meteo, se lucrează la interior, iar la exterior doar acele lucrări care nu sunt influențate de temperaturile scăzute. La interior se execută lucrări de pictură în tehnica mozaic la absida sud, lucrări de tencuieli la casele de scară din imediata vecinătate a Altarului, respectiv lucrări de montare a instalației de scurgere pluvială care vor prelua apele din jgheaburile turlelor. La exterior se execută lucrări de armare a pereților și stâlpilor de la cota -11,00 m a accesului principal în incinta ansamblului Catedrala Națională”.
De asemenea, s-au executat piloții forați ai platformei pe care va cala macaraua necesară montării crucii pe turla principală. Utilajul va fi folosit și pentru demontarea macaralei fixe, existentă în prezent pe turla mare. „Pentru a putea monta crucea în condiții de siguranță, conform calculelor făcute de firma specializată, lungimea brațului macaralei va fi de 144 m”, a mai precizat ing. Petre Chiuță, consilier patriarhal.
În interior au început lucrările de montaj a schelei interioare necesară execuției tencuielilor și picturii turlei mari. Aceasta se va monta între cotele 0,00 m şi +104,00 m și va avea două lifturi pentru transportul materialelor și muncitorilor. De asemenea, a început demontarea schelei la Arcul Triumfal, care a fost împodobit cu pictura în mozaic, iar în absida sud se lucrează la scene din viața Mântuitorului. Mai multe detalii ne-a oferit pictorul coordonator Daniel Codrescu: „În prezent lucrăm la scenele din absida de sud. A început demontarea schelei la Arcul Triumfal în partea de sus, la boltă, urmând ca în câteva zile să se vadă rezultatul. De lunea trecută a început construirea schelei pentru turla mare, Pantocrator, urmând ca în două luni să fie gata și apoi să intre la tencuială, pentru ca în luna iulie deja să putem începe lucrările de montare a mozaicului. Probabil într-un an, doi o să fie gata turla mare. Până în vară lucrăm la absida sudică la scene din viața Mântuitorului. Acum se montează scenele «Recensământul lui Quirinius», «Închinarea magilor», «Fuga în Egipt», «Întâmpinarea Domnului». Acum lucrăm în atelier și la o scenă foarte mare cu «Înmulțirea pâinilor», care vine în registrul de jos. Am început să lucrăm la sfinții în picioare și sfinții bust care vin deasupra lor”.
Detalii despre conceptul iconografic, tehnică și materiale, precum și despre modalitatea prin care puteți dona pentru un anumit sfânt sau o scenă iconografică, aflați accesând platforma online pictamcatedrala.ro, iar pentru mai multe informații despre întregul proiect accesați catedrala-nationala.ro.