Elevii Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia au fost primiți miercuri, 20 noiembrie, la Centrul eparhial de către Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și
Șantierul Catedralei Naționale la începutul sezonului cald
Pe șantierul Catedralei Naționale apar în această perioadă noi schimbări pe mai multe planuri. Icoana „Pantocrator” din turla centrală a fost finalizată. La exterior se lucrează la cupoletele și porticurile intrării principale în ansamblul arhitectural, iar în interior lucrările tehnice și cele de pictură specifice din Sfântul Altar au luat sfârșit, zona fiind în proces de curățare în urma înlăturării schelelor de pe fața și spatele catapetesmei. Echipa de specialiști în mozaic lucrează la turla centrală și absida de sud, urmând ca odată cu finalizarea lucrărilor din aceste zone atenția să fie îndreptată înspre absida de nord.
Lucrările care au compus activitatea ultimelor luni, precum realizarea suportului tehnic al unor instalații complexe de iluminat, de climatizare sau antiincendiu, au fost finalizate după îndelungi eforturi concomitente ale echipelor de lucru specializate.
Astfel, au fost dezasamblate unele eșafodaje aflate pe suprafețele arcului triumfal, spatele și fața catapetesmei, urmând ca în cursul acestei săptămâni să fie demontate și schelele din absida de sud, precum și cele din zona arcului în bolta care încadrează absida.
„Având în vedere că sunt întrunite condiții meteo favorabile, se lucrează atât la exterior, cât și la interior. La exterior se lucrează la cupoletele și porticurile intrării principale în ansamblul arhitectural «Catedrala Națională», acestea fiind executate până la cota +6.00 m din 16.00 m, atât cel de pe sud, cât și cel de pe nord. La corpul principal al catedralei se lucrează la montarea vitraliilor la Altar, la tencuielile rămase de executat pe fațada nord între cotele 0.00 m și +45.00 m și la placarea cu piatră a stâlpilor pridvorului est. În prezent, toți cei 14 stâlpi au montate capitelurile, lucrându-se acum la placările verticale de deasupra acestora. La interior s-au început finisajele tuturor spațiilor tehnice situate la cotele -11,00 m și -6,80 m, în care urmează să fie montate centralele de tratare aer și posturile de transformare, iar traseele de instalații electrice, ventilații, stingere incendiu sunt executate din corpul catedralei. La cotele superioare, o echipă destul de numeroasă de pictori lucrează la pictura în tehnica mozaic a turlei principale, rezultatele fiind vizibile de la o zi la alta”, ne-a declarat inginerul Petre Chiuță, consilier patriarhal la Sectorul monumente și construcții bisericești al Administrației Patriarhale.
În interior, echipa de specialiști în mozaic lucrează la absida de sud și la turla centrală, unde icoana „Pantocrator” din cel mai înalt punct al Catedralei Naționale a fost montată în totalitate, urmând ca odată cu finalizarea lucrărilor din aceste zone atenția să fie îndreptată înspre absida de nord, a cărei boltă va fi încununată de icoana Învierii Domnului și scenele Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului Hristos.
În urma demontării schelelor, pe spatele catapetesmei pot fi admirate scene care redau caracterul liturgic al momentului instituirii Sfintei Euharistii la Cina cea de Taină. Sub acest registru, în zonele descendente acestora sunt redați sfinții români, prin reprezentarea cu particularitate a Sfinților Ierarhi și duhovnici drept stâlpi ai credinței ortodoxe strămoșești și liant între popor și Dumnezeu.
Complexitatea lucrărilor și condițiile de desfășurare a acestora din cadrul șantierului, precum și specificul detaliat și minuțios pe care lucrările de mozaic îl cer atât în realizarea icoanelor din atelier, cât și în îmbinarea pieselor pe pereții catedralei, au făcut ca amplele lucrări mai sus descrise să fie cristalizate de-a lungul ultimilor patru ani, respectiv în perioada 2020-2024.
Detalii despre conceptul iconografic, tehnică și materiale, precum și despre modalitatea prin care puteți dona pentru un anumit sfânt sau o scenă iconografică, aflați accesând platforma online pictamcatedrala.ro, selectând categoria „Contribuie” din meniul de navigare.
Totodată, puteți dona 2 euro prin SMS la numărul 8822, disponibil în rețelele Vodafone, Telekom și Orange, sau online accesând site-ul catedrala-nationala.ro. Donații se pot face numerar direct la orice unitate de cult din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, urmând a primi chitanță personalizată, prin depunere de numerar sau virament bancar în următoarele conturi BCR ale Patriarhiei Române, sucursala sector 4, București: LEI - RO53 RNCB 0075 0048 9503 0109; EURO - RO96 RNCB 0075 0048 9503 0111; USD - RO26 RNCB 0075 0048 9503 0110.
Toți donatorii vor beneficia de un „Certificat de donator”, se arată pe catedrala-nationala.ro.
De asemenea, puteți urmări stadiul lucrărilor și pe canalele de social media dedicate Catedralei Naționale: Facebook și Instagram.