În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Șantierul Catedralei Naționale la jumătatea anului 2023
În plină perioadă de vară, șantierul Catedralei Naționale s-a extins considerabil, lucrările desfășurându-se într-un ritm susținut. În exterior se lucrează la învelitoarea din tablă și ornamentele acesteia, precum și la montarea de armătură rigidă și flexibilă a stâlpilor aferenți porticurilor curbe care fac parte din zona accesului principal. În șantierul de pictură, odată cu începutul lunii august, echipa de pictori va începe montarea, pe bolta de deasupra scenei Nașterii Domnului, din absida sudică, a mozaicului care va compune „Arborele lui Iesei”.
Despre stadiul lucrărilor, surprinse în aceste imagini-document care ilustrează munca echipelor de muncitori, dragostea și jertfa binefăcătorilor, ne-a vorbit inginerul Petre Chiuță, consilier patriarhal la Sectorul monumente și construcții bisericești: „În prezent se lucrează la învelitoarea din tablă și ornamentele aferente (petale, bumbi) cotei 45,00 m, care este finalizată în proporție de 92%. Pe măsura finalizării finisajelor la fațade, după demontarea schelelor, mai trebuie executată învelitoarea de la cota +14,00 (deasupra pridvoarelor N+S), respectiv +14,00 (deasupra pridvorului de la Altar). Tot la exterior se montează ancadramente din piatră la ferestrele de deasupra pridvorului nord, situate între cotele +14,00 și +45,00”.
Pe latura de vest se lucrează la accesul principal în incinta ansamblului arhitectural Catedrala Națională, la montarea de armătură rigidă și flexibilă a stâlpilor aferenți porticurilor curbe care fac parte din zona accesului principal. În această zonă, structura cupoletelor și porticelor a devenit vizibilă după ce s-au finalizat lucrările la infrastructura acestora, cuprinsă între cotele -11,00 și -5,00. Astfel, după opt luni de activitate sub cota 0, apar și primele lucrări de suprafață, care se înalță cu multă forță și precizie. „Cele două porticuri curbe, orientate nord-vest și sud-vest, la care se lucrează în prezent, sunt arhitecturi anexe extinse în continuarea secvențelor de coloane deja construite, care au rolul de a delimita spațiul liturgic exterior al catedralei. Odată cu construcția acestor portice va fi vizibil conturat accesul principal în incinta ansamblului și esplanada din fața edificiului Catedralei Naționale, conform conceptului arhitectural al ansamblului. Activitatea de construcție din această zonă presupune lucrări de complexitate ridicată, întrucât cuprinde ample lucrări subterane de armare, cofrare și turnare, care vor permite accesul în Paraclisul dedicat Sfinților Ioan Iacob Hozevitul și Daniil Sihastrul, aflat la subsolul Catedralei Naționale. Destinația acestui viitor spațiu liturgic nu este întâmplătoare, fiind rânduită de Preafericitul Părintele Patriarh Daniel pentru a purta numele celor doi sfinți menționați, întrucât amândoi au trăit în peșteră”, ne-a transmis Anamaria Maxim, coordonatorul campaniei de comunicare privind Catedrala Națională.
În interiorul Catedralei Naționale se lucrează la tencuiala bolții naosului, la pictura în tehnica mozaic a absidei sud, și la instalații de ventilație, climatizare și la cele electrice. „Lucrările de instalații se desfășoară atât în spațiile adiacente sălii principale, cât și în infrastructura catedralei, cuprinsă între cotele -16,00 m și +0,00 m. Tencuiala bolții naosului se realizează mecanizat, prin ridicarea mortarului uscat cu pompe speciale pana la cota +100,00 m, unde este amestecat cu apă și aplicat pe bolta naosului, la cota +104,00 m”, ne-a mai spus inginerul Petre Chiuță, consilier patriarhal.
Progrese importante a înregistrat și echipa de pictori specialiști în tehnica mozaic, coordonată de pictorul Daniel Codrescu. În această lună va începe montarea, pe bolta de deasupra scenei Nașterii Domnului, din absida sudică, a reprezentării iconografice „Arborele lui Iesei”. „Este o lucrare complexă, atât din punctul de vedere al proporțiilor, cât și al simbolismului și reprezentării artistice unice realizate pentru Catedrala Națională a României. Odată cu finalizarea scenei «Arborele lui Iesei», absida sudică va fi completă și eliberată de schele, iar specialiștii în arta mozaicului vor începe lucrările la Turla Pantocrator, unde se efectuează în prezent tencuielile specifice”, potrivit informațiilor transmise de Anamaria Maxim.
Conform echipei de coordonare a șantierului Catedralei Naționale, lucrările din zona accesului principal au termen de finalizare sfârșitul acestui an, cu o eventuală prelungire până la sfârșitul lunii martie 2024.
Detalii despre conceptul iconografic, tehnică și materiale, precum și despre modalitatea prin care puteți dona pentru un anumit sfânt sau o scenă iconografică, aflați accesând platforma online pictamcatedrala.ro, selectând categoria „contribuie” din meniul de navigare.
Totodată, puteți dona 2 euro prin SMS la numărul 8822, disponibil în reţelele Vodafone, Telekom şi Orange, sau online accesând site-ul catedrala-nationala.ro. Donații se pot face numerar direct la orice unitate de cult din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, urmând a primi chitanță personalizată, sau prin virament bancar prin depunere de numerar sau virament bancar în următoarele conturi BCR ale Patriarhiei Române, sucursala sector 4, București: LEI - RO53 RNCB 0075 0048 9503 0109; EURO - RO96 RNCB 0075 0048 9503 0111; USD - RO26 RNCB 0075 0048 9503 0110.
Toți donatorii vor beneficia de un „Certificat de donator”, se arată pe catedrala-nationala.ro.
De asemenea, puteți urmări stadiul lucrărilor și pe canalele de social-media dedicate Catedralei Naționale: Facebook și Instagram.