În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Şantierul Catedralei Naționale la trei ani de la sfințirea Altarului
Pe 25 noiembrie se împlinesc trei ani de la evenimentul istoric al sfințirii Altarului Catedralei Naționale. Lucrările de edificare a lăcașului de rugăciune, unul dintre cele mai importante proiecte ale Bisericii Ortodoxe Române, continuă în această perioadă conform fluxului tehnologic impus de graficul de execuție. Fiecare capitol încheiat al lucrărilor reprezintă încredințarea că aici se clădește, prin jertfa comună a înaintașilor și a noastră, un simbol peren pentru Ortodoxia românească și pentru capitala țării, un ideal cu valoare spirituală și culturală inestimabilă, ce va aprinde puternice sentimente de împlinire și recunoștință în inimile românilor, ca o sărbătoare de lumină.
În prezent, echipele de muncitori formate din schelari, pietrari, tinichigii, tencuitori, pictori mozaicari, fierari, dulgheri și cei însărcinați cu automatizarea ușilor de acces execută lucrări în mai multe zone ale șantierului Catedralei Naționale, care au drept scop principal înfrumusețarea edificiului și finalizarea incintei. Lucrările avansează conform graficului de execuție, încheindu-se pe zi ce trece capitole din istoria zidirii acestui lăcaș emblematic.
În privința stadiului actual al lucrărilor, mai multe informații ne-a oferit ing. Petre Chiuță, consilier patriarhal la Sectorul monumente și construcții bisericești: „Se desfășoară lucrări exterioare care constau în tencuieli, ancadramente din piatră la stâlpii din pridvor vest, finisaje prefabricate din beton. De asemenea, se vor proteja ușile imediat ce vor fi preluate de la echipa care lucrează la automatizare, se impermeabilizează placările cu piatră exterioară la stâlpi, arcade și glafuri și se închid golurile din acoperișul turlelor, create pentru a monta lămpile de balizaj. Au loc lucrări de placare cu piatră a stâlpilor la pridvor vest și a glafurilor din piatră de la partea orizontală a prefabricatelor din beton de la turla principală. La interior, în paralel cu pictura în tehnica mozaic, se desfășoară lucrări de cofrare și armare a golurilor de trecere între subsolurile adiacente nord/sud și corpul principal al catedralei. Tencuielile la gri sunt finalizate la turla mare și la turlele secundare ale fațadei sud, iar tencuielile decorative, adică cele finale, sunt gata la toate cele șase turle mici, iar la turla-clopotniță până la cota +45m, respectiv turla mare între cotele +92 m și +97 m. În perioada iernii se va lucra la tencuielile interioare de la arcul de deasupra soleii, la pictura în tehnica mozaic din Altar și din spatele catapetesmei. Tot în această perioadă se vor desfășura lucrări de confecții metalice: scări de acces în cupolele turlelor mici și clopotniță”.
Inginerul Petre Chiuță ne-a explicat și când va fi montată crucea de pe turla principală: „Din punct de vedere tehnologic, crucea de pe turla principală se poate monta doar după demontarea macaralei fixe amplasate la cota +65 m și care ajunge la cota +120 m. Aceasta este ancorată de turla principală și deservește întreaga arie de lucru. Cu ajutorul acesteia se transportă pe verticală materialele pentru tencuieli, pietrari, tinichigii și schelari. Demontarea macaralei în această fază ar lungi perioada de execuție a lucrărilor și implicit ar crește costurile de execuție pentru lucrările rămase de executat. Imediat ce lucrările se vor apropia de finalizare, aceasta se va demonta cu ajutorul unei macarale de mare tonaj. Tot cu această macara de mare tonaj se intenționează și montarea crucii de pe turla principală”.
În prezent, echipa experimentată și specializată condusă de pictorul bisericesc Daniel Codrescu lucrează în atelier la scena „Nașterea Domnului” și la cele de pe „Arcul Triumfal”. Programul iconografic a fost gândit în tehnica mozaic, cea mai rezistentă în timp, imaginea având o anumită dinamică, schimbându-și modul în care este percepută în funcție de momentul zilei. În perioada pandemiei, pentru a respecta regulile sanitare, mulți membri ai echipei lucrează la domiciliu. „În prezent în biserică lucrează constant șapte oameni, urmând ca în perioada următoare să se suplimenteze numărul. În atelier lucrăm aproximativ 60 de persoane, iar o parte dintre ei, cei mai bine pregătiți, lucrează de acasă. În perioada imediat următoare vor fi montate moleniile pe catapeteasmă, întrucât procedeul de prindere este unul complex. Scenele care vor fi amplasate acolo sunt deja finalizate, doar că nu a fost pregătită suprafața corespunzător pentru a începe montajul”, ne-a spus pictorul bisericesc Daniel Codrescu.
Detalii despre conceptul iconografic, tehnică și materiale, precum și despre modalitatea prin care puteți dona pentru un anumit sfânt sau o scenă iconografică, aflați accesând platforma online pictamcatedrala.ro.