Miercuri, 15 ianuarie, elevii Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncoveanu” din localitatea Vasilați, județul Călărași, au marcat prin mai multe activități specifice Ziua Culturii Naționale, dată care
Sărbătoare la Cluj‑Napoca de Ziua Culturii Naţionale
Cu ocazia Zilei Culturii Naționale și a comemorării poetului Mihai Eminescu, la 175 de ani de la nașterea sa, la Cluj‑Napoca a avut loc miercuri, 15 ianuarie, un eveniment religios și cultural‑artistic, la care au participat Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, autorități civile și militare, reprezentanți ai instituțiilor de cultură clujene.
Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, însoțit de consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului - preotul Cornel Coprean, a depus o jerbă de flori și a săvârşit o slujbă de pomenire la statuia poetului național Mihai Eminescu, amplasată în fața Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj‑Napoca. La finalul slujbei, ierarhul a rostit un cuvânt despre personalitatea lui Mihai Eminescu, subliniind profunzimea și vizionarismul poetului.
„La fel ca și profetul de odinioară, poetul este cel care trăiește cu anticipație lucrurile și se bucură de o comunicare directă cu Cerul, lucru care îi asigură o perspectivă panoramică, dar și universală asupra lumii și a vieții, în general. Mihai Eminescu, omul deplin al culturii române, prin excelență se revelează în această paradigmă. Dincolo de biografia sa culturală, el este «omul pătimirii», în sensul de participare integrală la viața lumii, în esențele ei - ca abis și înălțime, pe modelul «adânc pe adânc cheamă». Această apropiere de lume și apropriere de misiune îi devine sursă de cuvânt înșurubat la adevărul vieții și deodată la adevărul credinței. În ultimul catren, descoperit după moartea sa, se uimea în fața vieții și, de aici, sfielnic și pios, își descria parcursul său existențial: «Atâta foc, atâta cer/ Atâtea lucruri sfinte/ Peste’ntunericul vieţii/ Ai revărsat, părinte!»”, a spus Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.
În cadrul evenimentului, au mai vorbit despre semnificația Zilei Naționale a Culturii Române primarul municipiului Cluj‑Napoca, Emil Boc, și scriitoarea Constantina Raveca Buleu, membră a Uniunii Scriitorilor din România - filiala Cluj.
Cu acest prilej, au cântat și recitat din lirica eminesciană Corul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj‑Napoca, dirijat de pr. prof. Petru Stanciu, și un grup de elevi de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Cluj‑Napoca.
La finalul evenimentului a avut loc ceremonia de depunere de coroane și flori la statuile lui Mihai Eminescu și Lucian Blaga.
Instituțiile de cultură din Cluj‑Napoca au marcat Ziua Culturii Naţionale și Anul Omagial Mihai Eminescu printr‑o serie mai largă de evenimente.
Conferinţă ASTRA de Ziua Culturii
Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român - ASTRA Cluj‑Napoca a organizat o conferință online intitulată „Puterea formatoare a modelelor: Personalități culturale la conducerea ASTRA Cluj - evocări”, susținută de pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, miercuri, 15 ianuarie, pe platforma ZOOM. Evenimentul a fost dedicat împlinirii a 175 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, având tema: „Memento‑uri pentru societatea postmodernă actuală”.
În cadrul conferinței au fost evocate personalități care au contribuit la promovarea culturii românești, fiind subliniată importanța modelelor culturale în construirea identității naționale. Prin această inițiativă, ASTRA Cluj a dorit să omagieze și să păstreze vie memoria celor care au avut un rol decisiv în formarea valorilor noastre culturale, conform organizatorilor.