De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sărbătoare la Mănăstirea „Peştera Sfântului Andrei” din judeţul Constanţa
Sfântul Apostol Andrei a fost cinstit în ziua sa de pomenire în chip deosebit la mănăstirea constănţeană, în cadrul căreia se află şi peştera unde, după tradiţie, întâiul chemat la apostolat a vieţuit în perioada misiunii sale de evanghelizare a populaţiei din Sciţia Mică. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Loc tradiţional de pelerinaj, Mănăstirea „Peştera Sfântului Andrei” din apropierea localităţii constănţene Ion Corvin a primit şi anul acesta pelerini care au dorit să aducă cinstire primului chemat dintre Apostolii lui Hristos, Sfântul Andrei, încreştinătorul şi ocrotitorul românilor. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, pe esplanada amenajată special pentru acest eveniment în curtea aşezământului monahal, a transmis TRINITAS TV.
La finalul slujbei, ierarhul a îndemnat la sporirea credinţei, subliniind rădăcinile apostolice ale creştinismului românesc: „Sfântul Apostol Andrei străjuieşte acest loc, de unde trimite raze de lumină pretutindeni, în toată ţara noastră. De aceea trebuie să fim recunoscători, pentru că avem un suflet îmbrăcat în lumină prin Sfântul Apostol Andrei şi Dumnezeu ne aşteaptă întru lumina Sa cea neînserată. Fiecare român trebuie să simtă bucuria sărbătorii, deoarece astăzi ne sărbătorim părintele, care a făcut atâtea lucruri minunate. Să fim şi noi vrednici de ospitalitatea şi bunătatea strămoşilor noştri, care l-au primit cu pace pe Sfântul Andrei”.
Credincioşii şi pelerinii prezenţi s-au putut închina la raclele ce adăpostesc fragmente din cinstitele moaşte ale Sfântului Apostol Andrei, dar şi ale Sfinţilor Mucenici Pantelimon, Epictet şi Astion, care au fost aduse de la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa. Pentru ca evenimentul să se desfăşoare fără incidente, mănăstirea a luat toate măsurile indicate de autorităţi, prin marcarea locurilor şi amenajarea de culoare de trecere. În ziua sărbătorii, efective ale Jandarmeriei au sprijinit organizarea evenimentului în conformitate cu prevederile legale specifice perioadei de pandemie.