Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie la sărbătoarea Nașterii Domnului în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea, se arată pe
Sărbătoarea Bisericii, Pogorârea Duhului Sfânt, la catedrala din Iași
În Duminica Rusaliilor, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, precum și slujba Vecerniei plecării genunchilor la Catedrala Mitropolitană din Iași. La final, ierarhul a citit cele șapte rugăciuni speciale care amintesc de cele șapte daruri ale Sfântului Duh, iar cei prezenți au primit ramuri de tei binecuvântate, în amintirea momentului Cincizecimii.
Istoria bisericească ne prezintă faptul că marea sărbătoare a Pogorârii Duhului Sfânt peste Sfinții Apostoli în cetatea Ierusalimului reprezintă momentul în care Sfânta Biserică a fost întemeiată în mod văzut. După primirea Sfântului Duh, Apostolii Mântuitorului au mers să propovăduiască Evanghelia tuturor neamurilor, înființând biserici locale și rânduind episcopi în cetăți. Acest eveniment istoric a fost celebrat duminică dimineață la Catedrala Mitropolitană din Iași de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, care a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
După citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Mitropolit a vorbit despre modul în care Duhul Sfânt Se poate sălășlui printre oameni: „Omul purtător de Duh Sfânt este cel care se încrede în Dumnezeu, nu în forțele sale proprii, arătând prin aceasta că suntem chemați să învățăm din înțelepciunea omenească, să ne străduim și noi cu puterile noastre, dar nu în înțelepciunea omenească și în puterile noastre ne punem nădejdea, ci nădejdea ne este Tatăl, scăparea ne este Fiul și acoperământul nostru este Duhul Sfânt. Un om purtător de Duhul Sfânt este un om purtător de pace și de bucurie. Un om purtător de Duhul Sfânt este un om smerit. În omul mândru, ambițios, doritor de a domina cu orice preț, Sfântul Duh nu poate să Se sălășluiască. O altă formă prin care se arată prezența Duhului Sfânt sau un alt om în care puterea Duhului Sfânt se arată este cel care tânjește după liniște”.
În cadrul slujbei, părintele Gabriel Bibire, diacon al Catedralei Mitropolitane, a primit rangul de arhidiacon, iar după împărtășirea cu Sfintele Taine, ieșenii au participat la slujba Vecerniei plecării genunchilor, unde au fost citite cele șapte rugăciuni special rânduite, în amintirea celor șapte daruri ale Duhului Sfânt. După ce au primit ramurile și frunzele binecuvântate de tei, cei prezenți au luat binecuvântare de la Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Frunzele de tei sau de nuc ne aduc aminte de momentul când Duhul Sfânt S-a pogorât peste Sfinții Apostoli în chip de limbi de foc.