De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sărbătoarea celor doi Sfinți Andrei la Catedrala Episcopală din Giula
Ziua de 30 noiembrie 2021, când Biserica Ortodoxă Română îi sărbătorește pe cei doi Sfinți Andrei: Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, și Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, a fost prilej de bucurie duhovnicească și pentru credincioșii Catedralei Episcopale românești din Giula. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor format din părintele arhimandrit Calinic Covaci, consilierul administrativ‑bisericesc al episcopiei, părintele Teodor Marc, consilier economic eparhial și parohul catedralei, și arhidiaconul Emanuel Văduva, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
La slujbă au luat parte credincioși români din oraș, turiști veniți din România, de la Alba Iulia și un grup de elevi, din clasa a 3‑a, de la Școala Generală Românească din oraș, împreună cu profesorul lor de religie, părintele Florin Olteanu, protopop de Giula și paroh la Chitighaz, care au venit la catedrală să facă o oră de religie aplicată.
În cuvântul de învățătură, ierarhul și‑a exprimat bucuria sufletească de a participa la această sărbătoare atât de importantă pentru poporul român de pretutindeni, care își cinstește ocrotitorii, pe cel care i‑a adus creștinismul și care a fost cel dintâi chemat la apostolie, și pe celălalt Andrei, născut dintr‑o familie de aromâni la Mișcolț, în Ungaria, la început de secol 19, care și‑a desăvârșit studiile în orașul său natal, apoi la Budapesta și la Vârșeț, la românii din Serbia, care a lucrat și în cadrul Bisericii Ortodoxe Sârbe, ca stareț de mănăstiri (Hopovo, Kovil ș.a.) sau în Administrația episcopală de la Carloviț. Acesta s‑a străduit enorm pentru demnitatea și afirmarea poporului român din Ardeal sau Transilvania, pe care l‑a luminat prin școli și instituții bisericești și cărora le‑a devenit și mitropolit, luptând pentru drepturile lor naționale și bisericești până la Curtea Imperială de la Viena. De aceea, sărbătoarea de astăzi este o zi de mare bucurie pentru români și un prilej de a ne deschide și noi sufletele, peste veacuri, către chemarea evanghelică a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, și a urma exemplul acestor mari sfinți.
Copiii și credincioșii care s‑au pregătit au fost împărtășiți cu Sfintele Taine, iar la final ierarhul a anunțat programul slujirilor de mâine, 1 decembrie 2021, de Ziua Națională a României.
Tot astăzi a avut loc recepția oficială organizată de Consulatul General al României din Giula, în sala festivă a Hotelului Park, din oraș.
Din 1 decembrie 2013, prin dragostea, binecuvântarea și generozitatea Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna a fost dăruită Catedralei Episcopale din Giula, iar o altă părticică și pentru biserica din Apateu, în curtea căreia a fost amplasat tot atunci și un bust din bronz al Mitropolitului Andrei, sfințit cu acel prilej.