IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
Sărbătoarea Înălțării Domnului la Patriarhie
De sărbătoarea Înălțării Domnului şi Ziua Eroilor, joi, 17 mai, după Sfânta Liturghie, au fost oficiate slujbe de pomenire pentru eroii neamului românesc în catedrale, biserici, mănăstiri, la cimitirele, troiţele şi monumentele închinate acestora din ţară şi străinătate. La Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie și slujba de pomenire au fost săvârșite ieri de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori.
După citirea Evangheliei sărbătorii de la Luca 24, 36-53, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a reliefat semnificațiile teologice ale praznicului Înălțării Domnului. Preasfinția Sa a spus că acest praznic împărătesc „este sărbătoarea mântuirii împlinite”, pentru că s-au împlinit profețiile privind Înălțarea Domnului Hristos întru slavă. „La Înălțarea la cer a Domnului, porțile Raiului se deschid ca împreună cu Fiul lui Dumnezeu Cel veșnic să intre și Fiul Omului, adică natura umană restaurată în Persoana Mântuitorului nostru Iisus Hristos. […] El Se ridică la cer pe când îi binecuvânta pe ucenici, care astfel rămân sub binecuvântarea Mântuitorului nostru Iisus Hristos până la sfârșitul veacurilor. […] De aceea și Evanghelia ne învață ca să rămânem tot timpul în rugăciune și prezenți în Biserica lui Dumnezeu”, a spus PS Părinte Varlaam Ploieșteanul.
De asemenea, la finalul slujbei Parastasului de la Catedrala Patriarhală, Preasfinția Sa a spus că eroii care s-au jertfit pentru țară și apărarea credinței sunt asimilați de Biserică martirilor, iar recunoștința față de aceștia a fost arătată de către Biserica Ortodoxă și poporul român prin pomenirea la Sfânta Liturghie, monumente ridicate în parohii și mănăstiri, cimitire ale eroilor, asociații care cultivă cultul eroilor, multe dintre ele înființate și conduse de preoți. Un exemplu de recunoștință este cel al Sfântului Ștefan cel Mare care a ridicat „cel dintâi mausoleu închinat eroilor neamului” la Războieni-Valea Albă, și anume o biserică. „Biserica i-a pomenit pe toți, chiar dacă din punct de vedere ideologic anumite instituții comemorau în trecut doar pe unii dintre ei. Vreme îndelungată a fost interzisă pomenirea oficială a eroilor din Est și a altor categorii de oameni care, cu spirit de sacrificiu, devotament față de neam și credință și-au jertfit viața pentru ţară. Acum, în timp de libertate, facem pomenirea tuturor. Din această perspectivă s-a născut și ideea construirii Catedralei Mântuirii Neamului prin care s-a dorit să se aducă cinstire lui Dumnezeu, pentru că numai El ne-a mântuit sau ne-a izbăvit de sub stăpâniri străine, ostile neamului nostru; numai Dumnezeu a ocrotit într-un chip deosebit poporul român așezat «în calea tuturor răutăților», precum a scris cronicarul, și care a trăit secole de-a rândul în țări despărțite de hotare nefirești și nedrepte”, a explicat Episcopul-vicar patriarhal.
La Sfânta Liturghie și la slujba pomenirii eroilor de la Catedrala Patriarhală a participat și nepotul regelui Mihai, Nicolae Medforth-Mills, împreună cu Alina-Maria Binder, viitoarea sa soție.