Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sărbătoarea Învierii Domnului în Muntenia și Dobrogea
Praznicul Învierii Domnului a fost sărbătorit de creștini în condiții speciale, fără a participa la slujbele din noaptea de Paști. Bucuria Învierii a fost adusă la casele credincioșilor din eparhiile Mitropoliei Munteniei și Dobrogei de către preoți și voluntari, care au distribuit Sfânta Lumină de la Ierusalim. Slujbele săvârșite în noaptea de Paști la catedrale au fost transmise la posturi de televiziune locale sau pe paginile de Facebook ale eparhiilor.
La Târgoviște, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a oficiat slujba Învierii pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale, înconjurat de un sobor de slujitori, cărora le-a oferit Sfânta Lumină. În interiorul sfântului locaș au fost săvârșite slujba Utreniei și Sfânta Liturghie. Slujba din noaptea de Înviere a fost transmisă în direct pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a arătat că Învierea Domnului a transformat din temelii lumea întreagă: „Învierea Domnului reprezintă centrul vieții spirituale și comunitare pentru întreaga lume creștină, din toate timpurile și din toate locurile, lumină a speranței și bucurie a credinței noastre”.
Constanța
La Constanța, Sfânta Lumină a fost adusă cu o șalupă din largul mării de către Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în portul turistic Tomis. Apoi, ierarhul a dus Sfânta Lumină la Catedrala Arhiepiscopală, unde a săvârșit începutul pascal în pridvorul locașului de cult și a rostit un cuvânt de binecuvântare. „Să ne bucurăm că Hristos S-a pogorât în mijlocul nostru. Această lumină este harul lui Dumnezeu în care S-a îmbrăcat trupul lui Iisus, Cel ce a fost batjocorit, chinuit, răstignit și îngropat. A răbdat acestea pentru răscumpărarea noastră și, răscumpărându-ne, Dumnezeu L-a preamărit și L-a înălțat și I-a dăruit Lui nume care este mai presus de orice nume, ca în numele lui Iisus Hristos tot genunchiul să se plece”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie.
Curtea de Argeș
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a săvârșit pe esplanada noii Catedrale Arhiepiscopale din municipiul Curtea de Argeș slujba Învierii, care se oficiază afară, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, informează TRINITAS TV.
„Pentru îndreptarea noastră a venit Iisus Hristos, ca să fim salvați. Rugăm pe Dumnezeu să coboare roua iertării și binecuvântării din ceruri și să alunge din întreaga lume toată boala”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Buzău
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat slujbele din noaptea Sfintelor Paști la Catedrala „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău. La miezul nopții, ierarhul a oferit Sfânta Lumină slujitorilor catedralei, după care a săvârșit începutul slujbei de Înviere în pridvorul locașului de cult. În continuare, au fost săvârșite Utrenia și Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală, ne-a transmis pr. Dragoș Olteanu, consilier eparhial.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a citit cuvântul pastoral intitulat „Iisus Hristos - Învierea și Viața oamenilor”, în care și-a exprimat durerea trăită în această perioadă de criză, deoarece credincioșii nu pot participa la sfintele slujbe.
Galați
În noaptea de Paști, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în sunetul clopotelor și al cântărilor liturgice, a mers în procesiune cu soborul de slujitori către zona din fața Catedralei Arhiepiscopale, ne-a transmis pr. Rareș Bucur, consilier eparhial.
În cuvântul adresat credincioşilor, de această dată aflați în casele lor, ierarhul Dunării de Jos a subliniat însemnătatea duhovnicească a aducerii, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a Sfintei Lumini şi i-a îndemnat pe toţi să fie lumină şi călăuzitori pentru semenii noştri aflaţi în neputinţe şi în grele încercări, mai ales în această perioadă de pandemie.
Sfânta Liturghie din noaptea Învierii de la Catedrala Arhiepiscopală a fost transmisă în direct la un post de televiziune local și pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Slobozia
Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit în fața Catedralei Episcopale din Slobozia slujba Învierii, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. La miezul nopţii, ierarhul a oferit Sfânta Lumină slujitorilor și reprezentanților poliției, aflați la datorie în noaptea de Paști, se arată pe sf-esc.ro. În catedrală au urmat Canonul Învierii şi Sfânta Liturghie.
Tulcea
La Catedrala Episcopală „Sfântul Nicolae” din Tulcea, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit slujba Învierii pe esplanada din fața locașului de rugăciune. După momentul oferirii luminii, ierarhul împreună cu soborul slujitorilor au intrat în biserică, unde s-au săvârșit slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii.