Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat duminică, 15 decembrie, la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, rostind un cuvânt de învățătură. În această
Sărbătorirea Sfântului Ioan Botezătorul la Timișoara
Sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul a constituit un prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioșii timișoreni care s-au rugat la Sfânta Liturghie împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, către Înaintemergătorul Domnului, ocrotitorul spiritual al ierarhului. Așa cum a obișnuit în ultimii ani, în aceeași zi de sărbătoare, chiriarhul i-a vizitat pe credincioșii fără adăpost oblăduiți la Centrul social de urgență pentru persoane fără adăpost din Timișoara.
Duminică, 7 ianuarie, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în Catedrala Mitropolitană din orașul de pe Bega, în prezența a sute de credincioși. În omilia rostită la finalul slujbei, ierarhul a vorbit despre rolul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, cel mai mare om născut din femeie, în iconomia mântuirii neamului omenesc. În încheiere, acesta le-a transmis credincioșilor români care poartă numele marelui proroc urări de sănătate și mult zel în săvârșirea faptelor filantropice. La rândul lor, slujitorii sfântului lăcaș l-au felicitat pe Părintele Mitropolit Ioan, urându-i sănătate și mult spor în urcușul duhovnicesc și în propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu, ne-a transmis diaconul Răzvan Fibișan.
În a doua parte a zilei, însoțit de părintele consilier eparhial Cristian Pavel și de monahii de la Centrul eparhial, Mitropolitul Banatului a luat prânzul alături de beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de pe strada Telegrafului din Timișoara. Totodată, acesta le-a oferit alimente și articole vestimentare, iar monahia doctor Anastasia Pah le-a acordat asistență medicală. De asemenea, Părintele Mitropolit Ioan s-a întreținut cu nevoiașii adăpostiți de instituția socială, i-a binecuvântat și le-a adresat tuturor un cuvânt de mângâiere și de încurajare.
„Aceștia sunt o parte dintre prietenii mei din Timișoara. Nicăieri nu m-aș fi putut simți astăzi mai bine, după ce am venit de la sfânta biserică, decât printre acești oameni care își pun nădejdea numai în Dumnezeu. Ei nu au pe nimeni în afară de Dumnezeu și sunt ajutați de oameni cu suflet mare, așa cum sunt domnul director și alți binefăcători. Astăzi am încercat să aducem un dram de mângâiere acestor oameni, atât prin darurile oferite, cât și prin cuvântul de folos duhovnicesc pe care l-am rostit aici. Suntem alături de ei și încercăm să-i sprijinim și în găsirea unor locuri de muncă, pentru că sunt câțiva tineri care se pot integra pe piața muncii. De aici, încet-încet, pot să zboare și ei în marea acestei vieți, chiar dacă pentru moment sunt îngrijiți și au un adăpost deasupra capului. Marile necazuri apar însă din momentul în care ies de aici și se confruntă direct cu această viață atât de aspră, care ne încearcă de atâtea ori”, a afirmat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan.
Marius Cosmin Murariu, directorul general adjunct al Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, prezent la eveniment, a apreciat eforturile chiriarhului și i-a adresat urări de bine cu ocazia zilei onomastice. El a menționat, totodată, că acest moment arată cât de importantă este colaborarea dintre Biserică și instituțiile locale ale statului în abordarea problemelor sociale.
În aceeași zi de aleasă sărbătoare, prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinției Sale, au fost distribuite pachete cu mâncare persoanelor care locuiesc în containerele ce aparțin Centrului de suport pentru situații de urgență și criză de la Pădurea Verde, din Timișoara, ne-a transmis părintele Marius Mircia.
Centrul social de urgență pentru persoane fără adăpost din Timișoara, situat pe strada Telegrafului nr. 8, joacă un rol crucial în comunitate, oferind servicii sociale gratuite sau contra cost pentru persoane aflate în situații economico-sociale dificile. Aici, beneficiarii primesc zilnic două mese calde și au parte de consiliere și îndrumare către alte instituții de specialitate. Prin aceste vizite și acțiuni, s-a consolidat o strânsă relație de colaborare între Centrul eparhial și instituția amintită, ne-a transmis părintele Marius Mircia.