Marți, 7 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Sfântul Dumitru” Narcisa, Bacău, din sobor făcând parte preoții slujitori ai acestui sfânt chivot băcăuan și alți preoți băcăuani. La slujbă au participat credincioșii parohiei, precum și alți pelerini veniți pentru împreună-rugăciune la ceas de sărbătoare închinată Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.
Sărbătorirea Sfântului Teodosie de la Brazi la mănăstirea băcăuană Bogdana
În ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Mucenic Teodosie, Episcopul Romanului și Mitropolitul Moldovei, joi, 22 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Bogdana, Protopopiatul Onești, județul Bacău.
Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba Sfintei Liturghii înconjurat de un sobor de clerici din care au făcut parte părintele protopop de Onești, Ioan Bârgăoanu, stareți din eparhie și preoți din Protopopiatul Onești.
Înainte de oficierea Dumnezeieștii Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a instalat-o pe noua stareță a Mănăstirii Bogdana, monahia Mihaela Radu.
Gramata chiriarhală a fost citită de părintele protosinghel Nicolae Dănilă, starețul Mănăstirii Giurgeni și exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. Tot cu acest prilej, preacuvioasa maică stavroforă Cristofora Harjabă a fost distinsă pentru întreaga activitate, însumând peste 72 de ani de monahism, dintre care 45 ca stareță, cu cea mai înaltă distincție a eparhiei, Crucea Țării de Jos. Ea a fost numită proinstareță a acestei mănăstiri, prima de acest fel în cei 600 de ani de existență a arhiepiscopiei.
Intrată în mănăstire la vârsta de 11 ani, preacuvioasa maică, proinstareța stavroforă Cristofora Hârjabă, a făcut față vitregiilor vremurilor provocate de decretul 410/1959, impus de regimul comunist ateu, alături de obștea de maici pe care le-a adunat încă de când era egumenă la Schitul Runc, unde, alături de preacuviosul părinte arhim. Isaia Tugurlan, restaurează și înfrumusețează așezământul monahal. În anul 1977 vine cu mica obște la Mănăstirea Bogdana, unde se angajează la o muncă asiduă de restaurare a ansamblului monahal, a bisericii, a zidurilor ce înconjoară așezământul ca o cetate, a chiliilor monahale deteriorate din cauza vitregiilor decretului și cutremurului din 4 martie a aceluiași an. O altă virtute a fost aceea de a aduna tinere doritoare de mântuire, ce s-au angajat la viața monastică și la ajutorarea celor suferinzi.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a rostit un cuvânt de învățătură în care a evocat chipul monahului desăvârșit, model fiind personalitatea Sfântului Ierarh Teodosie de la Brazi, cu metanie în Mănăstirea Bogdana, ce s-a dezvoltat cu precădere în cea mai longevivă, virtuoasă și vrednică stareță din ultimele decenii ale Eparhiei Romanului. De asemenea, au fost rostite cuvinte de apreciere și mulțumire pentru bucuria trăită în această zi de către părintele protopop Ioan Bârgăoanu, precum și de către noua maică stareță, monahia Mihaela Radu.