Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit duminică, 12 ianuarie 2025, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București. În cuvântul de
Şcoala teologică formează spiritual tinerii de azi
În săptămâna a patra din post, Seminarul Teologic "Sfântul Apostol Andrei" din Galaţi a desfăşurat prima acţiune de promovare a specializărilor şcolii teologice pentru sesiunea de admitere din iunie 2011. Acţiunea a vizat elevii din clasa a VIII-a şi a avut loc în comuna Pechea, datorită însemnătăţii acestei localităţi pentru judeţ.
Ziua a început cu săvârşirea Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite la biserica Parohiei Pechea IV de către părinţii Cătălin Vătafu şi Călin Toderiţă, spiritualul seminarului teologic. Răspunsurile liturgice au fost date de un cor de patru elevi seminarişti. După săvârşirea Sfintei Liturghii, a urmat oficierea slujbei Aghesmei Mici, iar la finalul ei, părintele Călin Toderiţă a subliniat importanţa perioadei în care ne aflăm pentru pregătirea sufletească, atât a credincioşilor, cât şi a tinerilor, şi a prilejului acestui moment liturgic. "În încheiere, părintele Vătafu Cătălin a mulţumit oaspeţilor şi a reliefat rânduiala lui Dumnezeu care a făcut posibilă această frumoasă întâlnire în săptămâna premergătoare Duminicii Sfântului Ioan Scărarul, chiar în ziua de 30 martie, în care se cinsteşte acest sfânt şi nu oriunde, ci în biserica cu hramul Sfântului Pantelimon, în aceeaşi zi în care pomenim şi pe Cuvioasa Euvula, mama cinstitului doctor fără de argint", a precizat părintele Călin Toderiţă. După săvârşirea slujbei şi binecuvântarea credincioşilor cu agheasmă, părintele spiritual dimpreună cu elevii seminarişti s-au îndreptat către cele trei şcoli ale comunei Pechea pentru atingerea obiectivului propus. Astfel, cu permisiunea celor două directoare, au fost vizitate patru clase de-a VIII-a din cadrul Liceului "Costachi Conachi", o clasă de la şcolile generale nr. 1 şi 2 şi, în cele din urmă, alte două clase de la Şcoala Generală nr. 3. "În cadrul întâlnirilor din clase, părintele Călin Toderiţă a prezentat elevilor oferta educaţională a seminarului pentru cele două secţii, Patrimoniu şi Pastorală, şi a accentuat că seminarul teologic este o şcoală care pune accent nu doar pe informare, ci mai ales pe formarea sufletească a tânărului şi îl ajută să se integreze în ceea ce înseamnă un program de viaţă ordonat şi îi oferă posibilitatea de a participa şi a fi în legătură cu tot ce înseamnă viaţă bisericească şi evenimente importante din cadrul activităţilor care se desfăşoară în Arhiepiscopia Dunării de Jos", a spus părintele Cătălin Vătafu. În urma prezentării ofertei educaţionale, elevii au adresat părinţilor şi elevilor seminarişti diferite întrebări. Acţiunile s-au încheiat cu împărţirea de către elevii seminarişti a unor iconiţe şi interpretarea troparului sfintelor moaşte ale Sfântului Apostol Andrei.