Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Şedinţa preoţească lunară la Protopopiatul Cluj I
În Protopopiatul Ortodox Cluj I a avut loc joi, 14 mai, şedinţa preoţească lunară de lucru, prima prezidată de părintele Dan Hognogi în calitate de protopop, în urma instalării acestuia de către Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, în data de 4 mai.
În cadrul şedinţei au fost discutate numeroase aspecte legate de continuarea bunei desfăşurări a activităţilor în cadrul protopopiatului şi au fost stabilite câteva chestiuni organizatorice. Întâlnirea a început în Biserica „Sfânta Treime“ din Deal, de pe strada „Bisericii Ortodoxe“ din Cluj-Napoca, situată în imediata apropiere a Protopopiatului, prin săvârşirea slujbei de Te Deum, după care toţi preoţii prezenţi au coborât pe treptele Şcolii Gimnaziale Ortodoxe din apropiere pentru a face o poză de grup împreună cu vrednicul părinte iconom stavrofor Ioan Jeler, care şi-a încheiat de curând bogata şi îndelungata activitate de protopop, alături de noul protopop, mai tânărul părinte Dan Hognogi. Fotografiile făcute cu această ocazie reprezintă o imagine a continuităţii înnoitoare a lucrării slujitorilor în interiorul Bisericii.
În cadrul şedinţei propriu-zise, printre subiectele aduse în discuţie de protopopul Dan Hognogi s-a aflat nevoia urgentării finalizării site-ului Protopopiatului Cluj I, care să includă legături către site-urile tuturor parohiilor. S-a hotărât în unanimitate ca toţi preoţii să realizeze în cel mai scurt timp site-ul parohiei proprii, după un model comun integrat la nivelul întregului protopopiat. De asemenea, protopopul a subliniat nevoia diversificării pe viitor a modalităţilor şi formelor de implicare a tinerilor în activităţi la nivel de protopopiat.
Prezentarea proiectului de economie socială
În cadrul reuniunii a avut loc şi evenimentul intitulat „Economia socială a Bisericii - manifestare a filantropiei“ pentru promovarea economiei sociale, organizat în cadrul proiectului „O şansă, o reuşită în viitor pentru persoane vulnerabile“, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeşte în oameni, al cărui beneficiar este Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, în parteneriat cu Asociaţia Filantropia Ortodoxă Cluj-Napoca.
Părintele Dorel Gălan, expert în cadrul proiectului, a făcut o scurtă introducere despre perceperea şi acceptarea schimbării în general, în societate, şi a prezentat pe scurt conceptul de economie socială şi ce îşi propune ea, şi a oferit exemple de bune practici în domeniu.
Tuturor preoţilor le-a fost pus la dispoziţie câte un chestionar pentru evaluarea nevoilor din cadrul comunităţilor pe care le păstoresc şi li s-a explicat nevoia aplicării acestui instrument de analiză a nevoilor în vederea dezvoltării pe viitor a unei posibile afaceri sociale locale care să diminueze cazurile de persoane expuse vulnerabilităţii şi să promoveze incluziunea lor socială de la nivelul comunităţilor.
La finalul prezentării proiectului a avut loc un work-shop interactiv cu preoţii, în cadrul căruia au fost discutate unele aspecte legate de interacţiunea dintre lucrarea sfinţitoare a Bisericii şi sprijinirea concretă a oamenilor aflaţi în nevoi.
Au fost prezentate, apoi, cele două structuri majore aflate sub patronajul Arhiepiscopiei în cadrul proiectului, prin care au fost create locuri de muncă pentru persoane vulnerabile: Brutăria „Artos“ şi Tipografia „Renaşterea“. În final au fost discutate şi alte probleme administrative şi organizatorice.