La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Semnal editorial: Întru lumina lui „Veniamin Costachi“
Cu binecuvântarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, au apărut nr. 3-4 (septembrie 2008-ianuarie 2009) ale revistei Întru lumina lui „Veniamin Costachi“, ediţie de teologie şi cultură a Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ. Prezentăm pe scurt conţinutul revistei, cu dublu mesaj, atât teologic, cât şi cultural.
În „filele sale de suflet“, cititorul poate descoperi valoroase informaţii cu caracter teologic, cultural, istoric şi social, rod al cercetărilor profesorilor şi elevilor acestei instituţii de învăţământ teologic. Mesajul de binecuvântare transmis de IPS Teofan în Pastorala la sărbătoarea Naşterii Domnului deschide acest număr al revistei. În articolul „Sfânta Scriptură în cultul divin creştin ortodox“, pr. prof. Ioan Mihoc evidenţiază caracterul cultic al textului sfânt şi destinaţia lui eclesiologică. Sunt prezentate, de asemenea, evenimente religioase şi culturale, precum vizitele făcute seminarului nemţean de pr. prof. dr. Vasile Mihoc, profesor al Facultăţii de Teologie din Sibiu, şi de poetul Grigore Vieru, recent trecut la cele veşnice. Marcante personalităţi ale spiritualităţii creştine româneşti, mitropolitul Veniamin Costachi şi părintele Ilie Cleopa sunt comemoraţi ca mari daruri ale lui Dumnezeu pentru Biserica noastră, „luminători“ peste timp ai Moldovei. Din interviurile realizate cu pr. Gheorghe Holbea şi Costion Nicolescu, ucenici ai părintelui Dumitru Stăniloae, aflăm informaţii inedite despre activitatea teologică şi misionară a marelui teolog şi gânditor român. Semnificativă este mărturia părintelui Holbea, lector al Facultăţii de Teologie din Bucureşti: „Faptul de a-l fi cunoscut pe părintele Dumitru Stăniloae mi-a creat sentimentul încrederii şi siguranţei în lucrarea lui Dumnezeu în istorie (…). Ceea ce mă întărea în prezenţa Sfinţiei sale era atitudinea cu care trata orice problemă. N-am simţit vreodată la părintele vreo umbră de superficialitate; nimic din dragostea superficială, efemeră, sau din asprimea sterilă care pustieşte. Prezenţa sa răspândea o limpezime şi o stare de linişte ce se înfăţişa liturgic, dincolo de istoria imediată.“ Dovadă a dobândirii experienţei misionare de către viitorii preoţi, profesori de religie şi asistenţi sociali, articolele rubricii „Teologie şi actualitate“ exprimă o maturitate teologică şi o abordare responsabilă a misiunii Bisericii de către elevii Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ. Alte prezentări de evenimente, precum sărbătorirea a 600 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Cernăuţi, împlinirea a 90 de ani de la Marea Unire din 1918 şi a 159 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, descoperirea primei reprezentări iconografice a Mântuitorului Hristos pe teritoriul României, posibilitatea prezenţei anumitor scene creştine pe Columna lui Traian, reflectă raportul ce există între informaţia istorică, cultură şi rugăciune. Revista mai cuprinde fragmente din corespondenţa scriitorilor Ion Creangă şi Mihai Eminescu, tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Nicolae şi de Crăciun. Fundamentarea biblică, liturgică şi filocalică a lucrării Bisericii este o caracteristică a demersului teologic pe care autorii l-au urmărit în redactarea articolelor lor, ce se dovedesc astfel a fi ziditoare duhovniceşte, formatoare din punct de vedere cultural şi moral.