În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sesiune de comunicări științifice dedicate patrimoniului național
În perioada 12-15 decembrie, Biblioteca Academiei Române găzduieşte sesiunea anuală de comunicări ştiinţifice a Institutului Naţional al Patrimoniului. Anul acesta, manifestarea academică are tema „Inovație, abordări și provocări în protejarea patrimoniului cultural”. Deschiderea lucrărilor întrunirii anuale s-a desfăşurat luni, 12 decembrie, în Amfiteatrul „Ion Heliade-Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române, fiind moderată de directorul instituţiei, Nicolae Noica. În cuvântul de început, prof. ing. Nicolae Noica a evidenţiat rolul important al Institutului Naţional al Patrimoniului pentru conservarea tezaurului naţional, dar şi necesitatea implicării tuturor instituţiilor pentru sprijinirea acestui demers.
Prima alocuţiune a fost rostită de ministrul culturii, Lucian Romaşcanu, care a subliniat necesitatea conlucrării între instituţii şi specialişti pentru conservarea clădirilor şi a altor elemente care alcătuiesc patrimoniul naţional. În continuare, acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, a apreciat organizarea acestui tip de dezbateri, precum şi activitatea institutului. Au mai rostit cuvântări Marin Ţole, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației; Andrei Alexandru, secretar de stat în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării; Valeria Oana Zaharia, manager interimar al Institutului Naţional al Patrimoniului. De asemenea, Simona- Mirela Miculescu, ambasador român al delegaţiei permanente pe lângă UNESCO; William O’Connor, ataşat cultural al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, au transmis mesaje care au fost vizionate în cadrul întrunirii.
Prezent la eveniment, Ciprian Olinici, consilier patriarhal, director al TRINITAS TV, a transmis un mesaj din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în care a subliniat importanţa patrimoniului religios, parte integrantă a patrimoniului naţional, care pune în evidenţă centralitatea mesajului credinţei.
Conferința reunește an de an personalități din domeniu, specialiști și experți ai Institutului Național al Patrimoniului pentru a participa la discuții, prezentări și dezbateri de actualitate pentru viitorul moștenirii culturale.