La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sesiune științifică despre abordări integrative în paliație
Centrul pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București a găzduit joi, 12 octombrie, o nouă sesiune științifică în domeniul medical în cadrul proiectului de formare numit „Academia de îngrijiri paliative”. Evenimentul, organizat de Fundația „Bucuria Ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor, este destinat personalului care activează în acest domeniu. Tema sesiunii s-a intitulat „Abordări integrative în îngrijirile paliative”.
A 12-a sesiune științifică desfășurată în cadrul proiectului a fost dedicată Zilei internaționale a îngrijirilor paliative, care este marcată, anual, în a doua sâmbătă a lunii octombrie, zi care coincide în 2023 cu sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. Întâlnirea a fost împărțită în trei secțiuni și a reunit, în format hibrid, fizic și online, medici, cadre didactice, personal medical, elevi, precum și alte persoane interesate de îngrijirile paliative.
Adriana Căruntu, inspector eparhial și coordonator al proiectului, a realizat un bilanț al celor 12 sesiuni științifice în domeniul medical de până acum: „Împlinim un an de activitate în cadrul acestui proiect. Invitații de astăzi sunt tineri care studiază la Școala Postliceală Sanitară «Sfântul Nectarie» din București și la un alt liceu, doctori, asistenți medicali și nu numai. Ca bilanț, la un an de activitate, avem 300 de asistenți medicali care au primit credite pe baza protocolului încheiat cu Ordinul Asistenților Medicali din București. Am avut, în acest an, 120 de lectori, dintre care 20 provin din spațiul internațional, din țări precum Statele Unite ale Americii, Olanda, Marea Britanie sau Germania. Toți aceștia au participat la invitația domnului doctor Manole Cojocaru, care are foarte multă experiență în domeniul științific și medical. Scopul acestui proiect a fost acela de a ajuta membrii din comunitate să aibă minime informații despre îngrijirile paliative și de a-i ajuta pe asistenții medicali să beneficieze de credite și de formare profesională. Încă de la prima ediție, ne-am dorit să înființăm o școală de îngrijiri paliative. Cu ocazia Zilei internaționale a îngrijirilor paliative, Fundația «Bucuria Ajutorului» transmite către toate eparhiile mesajul de a se implica în inițierea, dezvoltarea și implementarea învățământului în îngrijiri paliative la toate nivelurile”.
„Întâlnirea de astăzi a reunit un număr impresionant de participanți, dintre care mulți sunt tineri. Este un lucru lăudabil pentru noi, pentru că în acest an am organizat școala medicală de vară. În cadrul ei, am reușit să orientăm foarte mulți asistenți și elevi de la școala postliceală, deschizându-le această cale către îngrijirile paliative. Ele nu reprezintă un domeniu nou, însă trebuie dezvoltat în România. Dorim să creștem interesul și pregătirea tinerilor în acest domeniu. Îngrijirea paliativă este o activitate nobilă și cere empatie. Pacientul reprezintă o categorie specială și, așa cum am afirmat și în prelegere, îngrijirile paliative nu se referă la momentul în care nu se mai poate face nimic pentru pacient, ci trebuie începute precoce, imediat după stabilirea diagnosticului. Ne propunem îmbunătățirea calității vieții și ajutorarea familiei pacientului”, a adăugat la rândul său prof. dr. Manole Cojocaru, coordonator al proiectului.