Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfânta Muceniţă Anastasia, sărbătorită la biserica sa din Capitală
Parohia Udricani din Protoieria Sector 3 Capitală şi-a sărbătorit duminică, 22 decembrie, pe unul dintre ocrotitorii spirituali, Sfânta Mare Muceniţă Anastasia. Cu această ocazie, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul slujbei s-au rostit cereri de pomenire pentru toţi ctitorii, slujitorii şi binefăcătorii sfântului locaş, dar şi pentru eroii care şi-au jertfit viaţa în timpul Revoluţiei din decembrie 1989.
De dimineață, racla cu moaştele Sfântului Cuvios Antonie cel Mare de la Parohia „Sfântul Anton” - Curtea Veche a poposit în biserica Parohiei Udricani, fiind adusă de preotul paroh Gheorghe Zaharia şi preotul Ciprian-Florin Apetrei de la Biserica Domnească. Înainte de începerea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Timotei Parhoveanul a sfinţit noua raclă în care a fost aşezat un fragment din moaştele Sfintei Muceniţe Anastasia, care a fost apoi aşezată spre închinare în pridvorul bisericii, alături de cea cu moaştele Sfântului Antonie cel Mare.
După citirea Sfintei Evanghelii care consemnează genealogia Mântuitorului, Preasfinţia Sa a spus în cuvântul de învățătură că acest pasaj evanghelic este o chemare pentru fiecare credincios de a-L primi pe Hristos Care Se naşte în peştera din Betleem, menţionând faptul că includerea în genealogie a persoanelor care nu erau din neamul evreilor evidenţiază universalitatea chemării lui Hristos.
În încheiere, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul l-a felicitat pe părintele paroh Constantin Pătuleanu de la Parohia Udricani pentru strădania de restaurare a bisericii şi de organizare a hramului, acordând Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” celor care s-au îngrijit de confecţionarea raclei de argint în care au fost aşezate moaştele Sfintei Anastasia.
Credincioşii prezenţi la Sfânta Liturghie au primit la sfârşit daruri specifice perioadei din partea parohiei.