În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sfântul Dionisie Exiguul cinstit în biserica sa din Galați
Prima zi a lunii septembrie reprezintă un moment de aleasă sărbătoare pentru Biserica Ortodoxă Română, această dată marcând începutul anului nou bisericesc, dar și pomenirea unui sfânt străromân, Cuviosul Dionisie Exiguul. Între comunitățile care l-au cinstit cu fast liturgic se numără și Parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din Galați, care îl are ocrotitor spiritual.
Sărbătoarea a debutat în ajun prin oficierea Vecerniei cu Litie și a Acatistului Mântuitorului nostru Iisus Hristos, culminând în ziua de pomenire a sfântului cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de sobor de preoți și diaconi. La sărbătoarea parohiei gălățene au participat profesori, oameni de cultură și credincioși ai parohiei, dar și enoriași din alte parohii din municipiul Galați, veniți pentru a se ruga cu evlavie și credință la singura biserică din Eparhia Dunării de Jos ocrotită de acest cuvios, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareș Bucur.
În cuvântul de învățătură, chiriarhul Dunării de Jos a tâlcuit pericopa evanghelică a duminicii în care se relatează minunea vindecării lunaticului și a prezentat repere din viața și activitatea Sfântului Dionisie Exiguul, părintele erei creștine. „La începutul anului bisericesc, Duhul Domnului L-a întărit pe Mântuitorul, Care a preluat vestirea din Vechiul Testament și ne-a adus noutatea anului bineplăcut Domnului. În același timp, această bucurie are loc în biserica închinată Sfântului Ierarh Vasile cel Mare și Sfântului Dionisie, părintele timpului creștin, care se măsoară de la Nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Totodată, această biserică, prin programele Evangheliei, prin rugăciunea pentru copii, prin creșterea creștină a copiilor, prin cântarea copiilor la Sfânta Liturghie, este continuatoarea unei lucrări minunate de educație creștină, de filantropie și mai ales de armonie între preoți și credincioși, spre binele Bisericii și al neamului românesc”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian.
După Sfânta Liturghie a fost oficiată slujba Parastasului pentru ctitorii, binefăcătorii și slujitorii acestei biserici adormiți întru Domnul.
În cadrul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea hramului, parohia a organizat, la fel ca în anii precedenți, o acțiune social-filantropică, oferind alimente și produse igienico-sanitare mai multor vârstnici și unor familii nevoiașe aflate în evidențele parohiei.