Patru cete de colindători au vestit joi, 19 decembrie 2024, la Reședința Patriarhală, marea bucurie a Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe
Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, sărbătorit la Iaşi
Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, a fost prăznuit duminică, 26 ianuarie, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi în mod deosebit, aici aflându-se sfintele sale moaşte. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, și Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
Cinstirea sfântului a început în 25 ianuarie, seara, cu slujba Privegherii, săvârşită de Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Corul „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane și Corul Academic „Byzantion”. Slujba s-a încheiat cu o procesiune în jurul catedralei cu moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv.
Duminică, la slujba săvârşită de soborul de arhierei au participat numeroşi credincioşi şi pelerini care s-au şi închinat la raclele cu sfintele moaşte ale Sfântului Ierarh Iosif şi ale Sfintei Cuvioase Parascheva. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a slujit cu toiagul arhieresc ce i-a aparţinut Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv.
După citirea Evangheliei, cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, care a prezentat virtuțile Sfântului Iosif cel Milostiv: smerenia, pocăința, dragostea față de Dumnezeu: „Cunoașterea păstoriților săi a fost împlinită de Sfântul Iosif cel Milostiv prin smerenie, prin duh de pocăință, prin rugăciune și dragoste dumnezeiască. Sfântul Iosif cel Milostiv a avut durere pentru oile sale, în mod special pentru oile mai nevolnice, mai sărace, căci dacă Sfântul Iosif s-a impus în conștiința contemporanilor săi cu ceva, acesta a fost duhul milosteniei. Avea, precum mărturisea mai târziu părintele Dumitru Stăniloae, o sensibilitate sfâșietoare pentru orice durere, o empatie pentru durerea altuia mai mare decât pentru cea proprie. Nu putea să doarmă liniștit știind că sunt atâția săraci în urbea Iașilor și dorea să le ofere în fiecare zi acestora un ban; cu zecile, cu sutele veneau nevoiașii zilnic în această incintă și cereau ajutor de la ierarhul lor cel milostiv Iosif Mitropolitul”.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Petru o părticică din moaștele Sfântului Iosif cel Milostiv, ca semn de binecuvântare pentru credincioșii din Chișinău. Mitropolitul Basarabiei a mulțumit Părintelui Mitropolit Teofan pentru dar și pentru invitația de a sluji la Iași, menționând faptul că la Răzălăi - Republica Moldova, în localitatea natală a Sfântului Iosif cel Milostiv, s-a ridicat o biserică închinată acestuia. Locașul a fost construit și cu sprijinul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.