„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Sfântul Ioan Rusul, cinstit la Mănăstirea Floreşti şi la Cluj-Napoca
Sfântul Ioan Rusul, pomenit pe 27 mai în calendarul ortodox, a fost cinstit în mod deosebit la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului“ din localitatea clujeană Floreşti, unde se află moaşte aduse de la biserica din oraşul Procopie, din insula Evia, Grecia.
Luni, în ziua premergătoare sărbătorii, a fost oficiată la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului“ de la Floreşti, slujba Privegherii, urmată după miezul nopţii de Sfânta Liturghie. Au participat preoţi şi stareţi de la mai multe biserici şi mănăstiri din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, dar şi din alte părţi, precum şi peste 200 de credincioşi din municipiul Cluj-Napoca, veniţi la mănăstire pentru a lua parte la sfintele slujbe şi la procesiunea cu moaştele Sfântului Ioan Rusul de luni seara, conform celor precizate de protosinghelul Visarion Paşca, duhovnicul Mănăstirii Floreşti.
Sărbătoarea închinată Sfântului Ioan Rusul a continuat marţi, 27 mai, în ziua prăznuirii sfântului, cu oficierea, în Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie - Izvorâtorul de mir“ din Cluj-Napoca, a acatistului Sfântului Ioan Rusul şi a Sfintei Liturghii. Credincioşii prezenţi la slujbă s-au putut închina moaştelor Sfântului Ioan Rusul, aduse în procesiune de o delegaţie de la Mănăstirea Floreşti. (Andreea Pâgleşan)