În data de 19 noiembrie, în sala de ședințe „Episcop Melchisedec” a Centrului eparhial de la Roman, s‑a desfășurat ședința Biroului eparhial de asistență socială de la Sectorul social‑filantropic și
Sfântul Mucenic ocrotitor al Tesalonicului cinstit pe Colina Bucuriei
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este pomenit cu evlavie în Biserica Ortodoxă Română în fiecare an la 26 octombrie. Pe Colina Bucuriei, sărbătoarea sa a început în ajun, 25 octombrie, când Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit rânduiala Privegherii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, ostenitori în Administrația Patriarhală și Administrația eparhială, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și slujitori ai ctitoriei voievodale de pe Dealul Patriarhiei.
După slujba Litiei, Episcopul-vicar patriarhal a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre viața și pătimirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, subliniind ajutorul pe care credincioșii tesaloniceni l-au primit prin mijlocirea sa.
„Trupul Sfântului Dimitrie a fost îngropat de creștini în grabă în locul subteran al martiriului său. Mai târziu, peste mormântul lui a fost înălțată o construcție, un martyrion. Sfântul Mucenic Dimitrie va reveni cu multă putere în viața cetății Tesalonic pentru care s-a jertfit, aducând-o la Hristos prin propovăduirea sa. (...) Icoana Sfântului Mare Mucenic Dimitrie avea să devină simbolul tuturor martirilor creștini, o sursă de întărire și de consolare a creștinilor oprimați pentru credința lor în Hristos Domnul. Mirul Sfântului Mucenic Dimitrie curge de veacuri întregi ca o minune vădită a lui Dumnezeu, ca o dovadă a răsplătirii Lui. Acest mir a fost pentru mulți credincioși un ajutor în alungarea întristărilor, un leac al multor boli, un scut nebiruit împotriva demonilor. Sfântul Dimitrie se distinge prin dragostea lui pentru toți cei care îl cheamă în ajutor. Din această perspectivă, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie rămâne nu doar un sfânt militar care L-a mărturisit pe Hristos în fața autorităților imperiale păgâne cu prețul vieții sale, ci rămâne mai ales ca un trezitor al conștiințelor, un simbol al celor care au luptat pentru libertatea de a-și mărturisi dreapta credință”, a spus Preasfinția Sa.
În continuare a fost oficiată slujba Utreniei, răspunsurile la strană fiind oferite de corul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, condus de pr. lect. univ. dr. Zaharia Matei.
Între cinstitele odoare care sunt așezate spre închinare în „Baldachinul Sfinților” se află și un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, oferit în dar Preafericitului Părinte Patriarh Daniel de către Înaltpreasfințitul Părinte Pantelimon, Mitropolit de Veria, Naoussa și Kampania, la sărbătoarea Ocrotitorului Bucureștilor de anul trecut.