În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sfinții Trei Ierarhi cinstiți la Catedrala Patriarhală din București
La sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, și a rostit un cuvânt de învățătură.
Numeroși credincioși bucureșteni au participat marți, 30 ianuarie, în ziua de celebrare a „celor între sfinți mari dascăli ai lumii și ierarhi” Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, înconjurat de un sobor de clerici, slujitori ai sfântului lăcaș de pe Colina Bucuriei.
După citirea pasajului evanghelic al sărbătorii (Matei 5, 14-19), ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre viața, slujirea și lucrarea fiecăruia dintre sfinții ierarhi pomeniți, evidențiind faptul că ei sunt modele pentru toți creștinii, dar mai ales pentru slujitorii Bisericii și pentru teologii care se pregătesc să Îi slujească lui Dumnezeu.
„Sfinții Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu și Ioan Gură de Aur sunt ca niște luceferi luminoși, sunt modele spre care privesc fiii Bisericii, slujitorii ei și îndeosebi învățăceii teologi care doresc să Îi slujească Domnului și care sunt în perioadă de formare. De aceea, Sfinții Trei Ierarhi sunt și ocrotitorii școlilor de teologie după un congres care s-a ținut în Grecia la începutul veacului trecut. (...) Ei au avut multe virtuți care vorbesc despre dăruirea lor pe Altarul Bisericii. În primul rând, proveniența și educația lor aleasă. Toți trei au avut mame creștine evlavioase care se află acum în calendar. Toți s-au întâlnit de timpuriu cu învățătura Bisericii și cu cuvintele Sfintei Scripturi. Au avut în comun o credință adevărată pe care au apărat-o până la sfârșitul vieții. Au fost scriitori importanți, opera lor fiind și după 1.700 de ani foarte actuală. Toți trei au fost iubitori ai rugăciunii și ai Liturghiei, căutând mereu în viața lor clipe de contemplație în retragere, înființând mănăstiri și ajutându-i pe monahi. De multe alte daruri s-au bucurat acești sfinți, între care a strălucit darul prieteniei”, a spus Preasfinția Sa.
În ajun, în Catedrala Patriarhală au fost așezate spre închinare raclele ce conțin fragmente din cinstitele moaște ale Sfinților Trei Ierarhi, aflate în tezaurul sacru al Paraclisului istoric al Reședinței Patriarhale.