La Editura BASILICA a apărut ediția a 6‑a, revăzută și îmbogățită, a volumului „Făclii de Înviere. Înțelesuri ale Sfintelor Paști”, avându‑l ca autor pe Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortoxe Române.
Sfințire de biserică și comemorarea Eroului Necunoscut în Vrancea
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit duminică, 14 mai, biserica cea nouă a parohiei vrâncene Anghelești, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință”, care a fost ridicată din temelie între anii 2012-2023, prin strădania preotului paroh Georgian Gugeanu și cu sprijinul enoriașilor.
În Duminica a 5-a după Paști (a Samarinencei), credincioșii Parohiei Anghelești din județul Vrancea au participat la slujba de târnosire a noii lor biserici și, potrivit tradiției, au trecut prin Sfântul Altar și s-au închinat. Lăcașul de rugăciune a fost sfințit prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și prin stropirea cu apă sfințită, iar Sfânta Masă a Altarului a fost târnosită, împodobită și pregătită pentru slujbele cultului divin.
După rânduiala de sfințire a bisericii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de șapte preoți și doi diaconi, printre care s-a numărat și pr. Cristinel Popa, protopop al Protoieriei Panciu. Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei a dat răspunsurile la strană. La final, părintele paroh Georgian Gugeanu a primit rangul onorific de iconom stavrofor, în semn de apreciere pentru efortul depus la construirea și înfrumusețarea sfântului lăcaș.
Tot în această zi, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a luat parte la ceremonia militară și religioasă dedicată Centenarului Eroului Necunoscut, care a avut loc la Mausoleul Eroilor din Mărășești. După intonarea imnului național, Romeo-Valentin Muscă, directorul Muzeului Vrancei, a prezentat semnificația evenimentului, apoi Angel Tîlvăr, ministrul apărării naționale, și Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea, au dezvelit o placă memorială. Chiriarhul locului a binecuvântat placa comemorativă și urna cu zece săculeți încărcați cu pământ preluat din mormintele care au adăpostit trupurile a zece soldați din rândul cărora a fost ales Eroul Necunoscut, apoi a oficiat o slujbă de pomenire a celor ce și-au dat viața pentru credință, neam și țară. Ulterior, urna cu pământul sfințit a fost transportată la București, pentru a fi depusă la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I.
De asemenea, Părintele Arhiepiscop Ciprian a binecuvântat placa memorială așezată pe peretele bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Mărășești, lăcașul de cult în care s-a desfășurat ceremonia alegerii Eroului Necunoscut pe 14 mai 1923, după aceea a săvârșit un parastas pentru eroii neamului.