Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfințire de biserică și inaugurarea unui centru social
De sărbătoarea Sfintei Treimi, Mănăstirea Podul Bulgarului din județul Buzău a îmbrăcat haine de sărbătoare odată cu sfințirea bisericii așezământului. De asemenea, marţi, 18 iunie, în Eparhia Dunării de Jos au avut loc o întâlnire preoțească și inaugurarea unui nou centru social pentru persoanele defavorizate. La ambele evenimente au participat chiriarhii celor două eparhii, precum și numeroși clerici și credincioși care au fost binecuvântați.
Mănăstirea Podul Bulgarului din județul Buzău și-a sărbătorit luni, 17 iunie 2019, hramul, de sărbătoarea Sfintei Treimi. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit biserica mare a așezământului monahal. După slujba de târnosire, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie și un Parastas pentru ctitorii locașului mănăstiresc trecuți la cele veșnice, ne-a transmis pr. Dragoș Olteanu, inspector media eparhial.
Din soborul slujitor au făcut parte: arhim. Teoctist Basarab, exarhul mănăstirilor din eparhie; pr. Petrică-Gabriel Roșu, consilier eparhial la Serviciul colportaj; pr. Cristian Asănache, protopop al Protoieriei Râmnicu Sărat; protos. Pavel Mihoci, duhovnicul Mănăstirii Podul Bulgarului, precum și alți clerici invitați.
La final, chiriarhul Buzăului și Vrancei i-a oferit stavroforei Ecaterina Taman, stareța Mănăstirii Podul Bulgarului, bastonul de stareță, în semn de apreciere pentru eforturile depuse la înfrumusețarea mănăstirii, iar binefăcătorilor le-a dăruit icoane și diplome de vrednicie.
De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a primit din partea obștii monahale o icoană cu o reprezentare a Sfintei Treimi.
Biserica de lemn a Mănăstirii Podul Bulgarului, cu hramul „Sfânta Treime”, a fost ridicată din temelie între anii 1946-1948, la inițiativa mai multor credincioși din apropierea orașului Râmnicu Sărat. În urma Decretului 410 din anul 1959, așezământul monahal a fost închis timp de 31 de ani, până în 1990, când, prin stăruința vrednicului de pomenire Arhiepiscop Epifanie Norocel al Buzăului și Vrancei, a fost redeschis, ne-a transmis pr. Dragoș Olteanu.
În perioada 2016-2019, prin strădania maicii starețe Ecaterina Taman, ajutată de monahiile și surorile din obștea mănăstirii și, îndeosebi, cu sprijinul unor oameni generoși, s-au executat ample lucrări de consolidare și renovare a locașului de rugăciune. Totodată, biserica a fost împodobită cu catapeteasmă nouă și strane din lemn de stejar, cu icoane pictate, dar și cu obiectele de cult necesare slujirii liturgice.
Marți, 18 iunie, în localitatea Braniştea din judeţul Galaţi, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a sfințit Centrul social multifuncţional „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil şi Sfinţii Români”. În continuare au avut loc lucrările conferinţei pastoral-administrative la care au participat preoţii din Protopopiatul Galaţi, dar și alți clerici din Eparhia Dunării de Jos, ne-a transmis pr. Rareș Bucur, consilier eparhial.
Programul zilei a început la Biserica „Sfinţii Voievozi” din Braniştea, cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian.
La momentul cuvenit, mai mulţi copii de la Școala Gimnazială „Unirea” din localitate au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine. După Sfânta Liturghie, ierarhul Dunării de Jos a acordat ranguri bisericeşti mai multor preoţi din Protopopiatul Galaţi.
În continuare fost săvârşită slujba de sfinţire a Centrului multifuncţional „Sfinţii Arhangheli şi Sfinţii Români”, situat în imediata apropiere a Bisericii „Sfinţii Voievozi”.
Printr-un parteneriat constructiv între parohie şi Consiliul local al comunei Braniştea, în ultima perioadă de timp, a fost ridicat acest centru prevăzut cu săli pentru conferințe și alte activități comunitare, săli pentru implementarea anumitor proiecte educative, bibliotecă, arhivă parohială, dormitoare pentru cazarea persoanelor aflate în dificultate şi bucătărie, ne-a mai transmis pr. Rareș Bucur.
Totodată, în cadrul centrului a fost amenajată o expoziţie cu obiecte vechi bisericești și tradiționale, între care se distinge frumoasa odaie țărănească cu obiecte vechi de peste 100 de ani.
Pe treptele locaşului de cult, copiii din cadrul programului catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”, îmbrăcaţi în portul tradiţional românesc, au susținut un frumos program cultural-artistic dedicat satului românesc, ce a cuprins cântece bisericeşti şi patriotice, dar şi poezii. La final, copiii au primit daruri din partea ierarhului.
Lucrările propriu-zise ale conferinţei s-au desfăşurat în Sala mare a centrului multifuncţional al acestei parohii, fiind prezidate de chiriarhul Dunării de Jos, care a vorbit despre valoarea satului românesc şi necesitatea păstrării tradițiilor moștenite de la străbuni, atât în viața religioasă, cât și în viața cotidiană.
Ultima parte a conferinţei a fost rezervată dialogurilor, în cadrul cărora au fost semnalate şi analizate o serie de aspecte practice întâlnite în slujirea şi activitatea preoţească.