Parohia „Sfântul Ilie”‑Ghencea din Protopopiatul Sector 5 Capitală îl va pomeni sâmbătă, 4 ianuarie, pe Sfântul Cuvios Nichifor cel Lepros, vindecătorul de boli și făcătorul de minuni. Un fragment din cinstitele moaște ale sfântului au fost dăruite, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de Mitropolia de Limassol din Cipru, slujba de sfințire a raclei în care a fost așezat fiind oficiată în data de 13 octombrie 2024 de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Sfințirea bisericii Parohiei „Nașterea Maicii Domnului”-Craiovița
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a săvârșit duminică, 14 iulie, slujba de sfințire a bisericii cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfântul Ioan Rusul” a parohiei situate în cartierul Craiovița din Cetatea Băniei.
Imediat după momentul așteptat al sfințirii bisericii din Craiova, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, Mitropolitul Olteniei a săvârșit Sfânta Liturghie, într-un spațiu special amenajat, în prezența oficialităților și a credincioșilor. La momentul rânduit, teologul Giani Ștefănel Fișcăleanu a fost hirotonit diacon onorific pe seama Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Mina” din Craiova.
Din partea Primăriei Municipiului Craiova au fost prezenți primarul Lia Olguța Vasilescu, viceprimarul Lucian Dindirică și directoarea executivă Delia Ciucă. Pentru activitatea pastoral-administrativă, părintele paroh Alexandru Zidaru, consilier eparhial și director al Centrului de pelerinaje „Sfântul Nicodim”, și părinții slujitori Mihai Liviu Badea și Alexandru Ionuț Eremia au primit rangul onorific de iconom stavrofor. De asemenea, pentru sprijinul acordat bisericii în vederea finalizării lucrărilor de pictură și de înfrumusețare, au primit gramate de mulțumire: Ștefan Cherciu, Lia Olguța Vasilescu, Delia Ciucă, epitropul George Brutaru, Nicolae Blăjan, Mihai Bobașu, Alexandru Călina, Gheorghe Ciubotaru, Marius Diaconu, Ștefan Voica, Raluca Chiriță, Alice Văduva, Alin Comoșteanu, Ilarion Atanasie, Victoria Gurlea și Maria Șerban. Actul de sfințire și gramatele chiriarhale au fost citite de către părintele protoiereu Emilian Cimpoeru.
În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit despre lucrarea sfințitoare a harului dumnezeiesc care se revarsă în lume prin Biserică: „În istoria popoarelor s-au construit temple mărețe închinate lui Dumnezeu. Evreii au făcut prima dată un Cort al mărturiei, când au ieșit din Egipt. L-au împodobit cu lucruri sfinte, simbolice și binecuvântate. Mai apoi, când s-au așezat în Țara Sfântă, au construit un templu închinat Dumnezeului Celui viu. În acest fel, aduceau jertfe Tatălui ceresc și rugăciuni permanente. Fiul lui Dumnezeu a făcut templu din Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, din care a luat firea noastră omenească cu care s-a unit și prin care a realizat mântuirea noastră, răstignindu-Se pe cruce și înviind din mormânt. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu s-a arătat locuință binecuvântată a Fiului Tatălui ceresc. Domnul ne-a împărtășit puterea dumnezeiască ca să mergem pe calea mântuirii spre Împărăția Tatălui ceresc”.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu i-a felicitat pe toți cei care s-au implicat în finalizarea lucrărilor de împodobire a acestei biserici.
Potrivit actului de sfințire, piatra de temelie a acestui sfânt lăcaș a fost pusă la data de 2 august 2008, de către Mitropolitul Olteniei. Lucrările de pictură au fost executate de pictorii bisericești Emanuel și Cristina Șooș, între anii 2022 și 2024. Ctitorul principal al bisericii este Ștefan Cherciu împreună cu credincioșii parohiei, epitrop fiind George Brutaru.