Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Sfințirea Bisericii „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” din Ungheni
Duminică, 29 septembrie, comunitatea ortodoxă din orașul basarabean Ungheni a trăit un moment istoric de mare însemnătate. Primul lăcaș de cult cu arhitectură românească în stil ștefanian, o replică a Mănăstirii Putna, a fost sfințit de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi de pe ambele maluri ale Prutului, ne-a transmis părintele consilier eparhial Ilie Cucu.
Sfântul lăcaș, închinat Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Sfântului Cuvios Gherasim din Kefalonia și Sfântului Cuvios Teofil cel Nebun pentru Hristos, a devenit un nou loc de pelerinaj și rugăciune pentru credincioșii români de pretutindeni.
Prin osteneala părintelui paroh Gabriel-Andrei Gherasă, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Chișinăului, sărbătoarea a început în zorii zilei de 29 septembrie, cu întâmpinarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, și a Preasfințitului Părinte Antonie, Episcopul de Bălți.
După rânduială, a fost săvârșită slujba Sfințirii Sfintei Mese, așezându-se în piciorul ei un fragment din cinstitele moaște ale Sfântului Mucenic Valeriu, ce a devenit astfel împreună-ocrotitor al acestui sfânt lăcaș. Mai apoi, soborul a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în prezența unui mare număr de credincioși, care au făcut biserica neîncăpătoare. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala academică „Gavriil Musicescu” a Mitropoliei Basarabiei.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a subliniat importanța lăcașelor de cult în viața credincioșilor, vorbind despre lucrarea Duhului Sfânt în zidirea și sfințirea acestui nou Altar: „Atunci când se zidește o biserică, Duhul Sfânt coboară asupra celor care trudesc, rugându-se și slujind, aducând binecuvântarea lui Dumnezeu peste această lucrare. Aceste sfinte lăcașuri sunt locuri de întâlnire cu Hristos, unde fiecare suflet își găsește liniștea, mângâierea și pacea, sub ocrotirea sfinților care ne veghează necontenit”.
În semn de recunoștință pentru întreaga activitate misionară și edilitară deosebită, părintele protoiereu Gabriel-Andrei Gherasă a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”.
Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, a luat cuvântul pentru a mulțumi Mitropolitului Teofan și Episcopului Antonie pentru participarea la acest moment istoric: „Noi suntem mulțumiți de ceea ce părintele Gherasă face, dar face cu ajutorul Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, care l-a ajutat foarte mult. A avut multă răbdare și dragoste să construiască această biserică frumoasă și măreață”.
Părintele Gabriel-Andrei Gherasă a mulțumit cu emoție ierarhilor și credincioșilor pentru prezența și binecuvântările aduse în această zi istorică. „Biserica «Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv» este un vis mai vechi al românilor din Ungheni. Dorința de a avea un sfânt lăcaș în stil ștefanian s-a născut în urma Podului de Flori din 1991. Astăzi, cu ajutorul lui Dumnezeu, visul nostru s-a împlinit și suntem bucuroși că am putut sfinți acest loc de rugăciune”, a declarat părintele paroh.